#105933 - 07/06/2002 14:12
TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
|
old hand
Meldunek: 23/08/2001
|
Tak mi się wydaje że TT staje się mało popularna bo jak na moje oko jest trochę przekombinowana co widać po ilości pozostałych uczestników. Może czas coś zmienić bo wątpie że Expekt bedzie chciał sponsorować 10-15 osób no i atrakcyjniej i ciekawiej jest jak gra dużo ludzi. Ja propunuje następujące zmiany: 1. Grać system tygodniowym jak w play off-ach i zwycięsca wygrywa 50zł(to wychodzi tyle samo kasy co wciągu miesiąca) 2. W tygodniu każdy ma 1000 i 10 kuponów do wykorzystania. 3. Punktacja tygodnia do wyłonienia zwycięscy w całej edycji była by następująca: Zwycięsca tygodnia-10pkt 2-gi-9pkt itd. jak wynika do miejsca 10 - 1pkt 4. W rankingu TT zapisywać ranking kolejnych tygodni (wystarczy pierwszą 10-tkę) by na koniec edycji wyłonić pierwszą 3-kę. Ten pomysł to głównie jak największe uproszczenie i wieksza motywacja i chęc do grania bo w każdym tygodniu można wygrać i zdobywać punkty do klasyfikacji końcowej. Napewno emocje były by co tydzień no i więcej śmiałków do wygrania. Nie trzeba się zapisywać tylko dołaczać się i odłaczać kiedy się komu podoba lub pasuje(można grać co tydzień i można zagrać raz w roku). Nie trzeba podawać ile się wykorzystało ile bilans główny, czy się nie grało bo było u babci  itd., a tylko za ile się grało i wygraną a jak przegraną to niech nie podaje. Jak ktoś nie poda wyniku(np. do środy do 12.00) nie bedzie poprostu podliczany bo i tak liczy się tylko pierwsza 10-ka a ta napewno poda szybko. Nie wiem jak ustalić kto miał by podliczać tygodnie ale podliczenie zajeło by teraz tylko 5min. CZEKAM NA KOMENTARZE DO POMYSŁU BO TO TYLKO TAKA PROZYCJA Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#105934 - 07/06/2002 16:35
Re: TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
|
veteran
Meldunek: 19/09/2001
|
Orzeł , TT ma za zadanie pokazać, jaki w długim okresie czasu każdy z zawodników ma bilans. Jak typuje, jak zarządza kasą i co najważniejsze jak w długim okresie czasu na tym wychodzi.
Można wymyśleć oprócz play-off jakąś inną zabawę, ale według mnie coś takiego jak TT powinno być na każdym forum.
|
Do góry
|
|
|
|
#105935 - 07/06/2002 18:45
|
old hand
|
Saba każdy to widzi że zdecydowana większość puszcza te 5000 lekko i kończy grę w TT i zostaje parę osób więc nie widze sensu w tej zabawie i Expekt też nie bedzie sponsorował paru osób(wkońcu to dla nich tylko reklama  ). I nie przypomina to i tak gry w realu. A już podlaczanie tabeli czy podawanie wyników to dla 80% już prawie jak "wyrok". System tygodniowy (to nie znaczy że przypomina play off) polepszyło by jakość kuponów(rywalizacja) i liczbę chętnych (bo emocje o zwycięsce w krótkim czasie)a najlepsi typerz i tak by dostawali się do czołówki w całej edycji(bo tak to jest). Właściwie to by było to same TT tylko prostsze i z ciekawszymi kuponami. Jak ma zostać jak dotychczas to trudno ale będzie powtórka z trwającej edycji czyli "kicha" co widzać i słychać. naszczęście nie czuć... 
|
Do góry
|
|
|
|
#105936 - 07/06/2002 18:52
|
old hand
|
Tak poza tym to zarządzanie ciężko zarobionym wirtualnym pieniądzem ma każdy do dupy co pokazało TT. ...ale chęcią zwycięstwa i bycia w czołówce to mi ludzie imponują...
|
Do góry
|
|
|
|
#105937 - 07/06/2002 19:43
|
addict
Meldunek: 29/11/2001
|
a ja zgadzam się z Sabą że powinno zostać tak jak jest. Gdybyśmy wprowadzili system tygodniowy to każdy z tego 1000 próbował by robić jakieś duże ako aby zgarnąć nagrodę tygodnia i co tydzień miałby na to szanse. A w ten sposób jeśli poszalejesz w jakimś tygodniu to raczej już nie masz szansy na nagrodę miesiąca a i łatwo możesz wypaść z gry. A to że zostało tak mało osob w tej edycji świadczy o tym że albo grali nierozważnie albo naprawdę mieli pecha. Ale w tym drugim przypadku lepiej przegrać w takim konkursie niż w realu.
Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#105938 - 07/06/2002 19:53
|
veteran
|
Trzeba wziążć pod uwagę, że dużo ludzi już nie może brać udziału w TT z powodu przekroczenia salda: -5000. Kończy się edycja i pozostali ci, którzy go nie przekroczyli. Też myślę, że Expekt już nie będzie sponsorował TT, więc jak masz jakąś inicjatywę to możesz próbować. Jeżeli nie ma chętnych na coś takiego jak TT, to trudno i na siłę na pewno tego ciągnął nie będę. Chociaż to dziwne, bo po 1 czy 2 latach od działania takiego TT ,mogłaby być to maszynka do robienia niezłej kasy. Po 2 latach gry na pewno by się wykrystalizowała grupa ludzi, która by pokazała, jakie profity może osiągać z obstawiania. Ale cóż, widocznie jest mało chętnych na sprawdzenie się w TT, większość forumowiczów gdy wchodzi na minus daje sobie spokój, bo po co pokazywać innym, że przegrywa na obstawianiu. Może sami nawet wolą nie być tego świadomi i dlatego nie grają. Więc panowie: Róbta co chceta, mi już wszystko jedno.
|
Do góry
|
|
|
|
#105939 - 07/06/2002 20:01
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/06/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał saba: [qb]Więc panowie: Róbta co chceta, mi już wszystko jedno.[/qb][/QUOTE]Hmm saba z tego samego powodu zrezygnowalem z prowadzenia TT. 
|
Do góry
|
|
|
|
#105940 - 07/06/2002 20:03
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2001
|
Myślę że TT jest potrzebne ( w takiej czy innej formie) nawet dlatego żebyś saba podawał swoje typy, dla mnie to jest wystarczający powód - bo sam często korzystam z Twoich propozycji
|
Do góry
|
|
|
|
#105941 - 07/06/2002 20:21
|
old hand
|
No nie wiem ale jak ktoś będzie dawał duże ako i bedzie mu wchodziło to też dobrze no nie jak nie to ranking to pokaże. Zreszto ten kto daje te duże ako to wtapia prawie zawsze i się nie liczy(w tej edycji też było full dużego ako). Mi wydaje się że nic by się w TT nie zmieniło poza tym że jakość kuponów(albo chociaż pojedyńczych typów z tych kuponów) by podskoczyła i ilość uczestników( to expekt by może został) i wygodniejsze uczestnictwo co by na dłużej nie zniechęcało. Jak na razie to ja jestem tylko za zmianą więc może się mylę 
|
Do góry
|
|
|
|
#105943 - 08/06/2002 13:28
|
old hand
Meldunek: 01/11/2001
|
Witam.
Uważam że TT jest potrzebne(w takiej czy innej formie),i z pewnością znajdzie się grupka ludzi która będzie chciała w tym uczestniczyć. Jestem przekonany że sporo osób korzysta z typów podawanych przez niektórych uczestników TT(np:saba,Krompa).
Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#105944 - 08/06/2002 16:07
|
old hand
|
Ja tylko zaproponowałem zmiane trzechrzeczy i też uważam że TT jest jak najbardziej potrzebna i najlepiej jak nadal pieczę nad nią będzie prowadził Saba. -zmiana z miesiąca na tygodniowy system to właściwie nic nie zmienia. - tylko 1000 i 10 kuponów na tydzień zamiast obecnych reguł trochę zmieni ale mi się wydaje że to zwiększy jakść kuponów, a do zarządzania kasą wirtualną to podchodzi tylko tzw. realnie możę góra z 5 osób w TT(to konkurs więc zwyciężyła chęć wygranej a nie zarządzaniem pieniędzmi) Saba to ty decyduj bo ty to prowadzisz! A nie róbta co chceta
|
Do góry
|
|
|
|
#105945 - 08/06/2002 17:14
|
veteran
|
Orzeł, proponowałeś by o miejscu w rankingu decydowały punkty za zajmowane miejsca w danym tygodniu. Po co komuś typy gościa który jest pierwszy w rankingu, bo np. 4* wygrał tydzień, tylko dlatego, że puszczał kupony z takim ako, które da mu tą wygraną tygodnia, a jego ogólny bilans może być na minus . Mało tego, to czy od początku gry jest on na "-" czy na "+" nie będę nawet wiedział, bo jak proponowałeś w rankingu podliczało by się tylko punkty.
|
Do góry
|
|
|
|
#105946 - 08/06/2002 19:50
|
old hand
|
Trudno stwierdzić teoretycznie ale moim zdaniem po kilkunastu tygodnich powiedzmy 10 wyłoniła by się pierwsza 10 która była by moim zdaniem napewno na +. Jak ktoś 4 razy wygra to chyba dobrze bo da super kupon/-ny i zasługuje na wysoką pozycję ale wątpie żeby to był przypadek a dobry typer. Zreszto z 4 wygranymi tylko długo by się w rankingu nie utrzymał. Dla mnie trochę właśnie zarządzanie kasą to fikcja bo tą kase wszyscy puścili jak dzieci(ja też  ) Dlatego wole dawać ten 1000 i 10 kuponów i niech ludzie walczą z dobrymi kuponami. I wydaje mi się że jak każdy może zostać zwycięscą i wygrać te 50-30 w expekt to da koło 30-40 chętnych na tydzień którzy bedą się starać. No i emocje. Zarządzanie kasą wirtualną można moim zdaniem włożyć miedzy bajki a postawić na dobre kupony(zaczynając od twoich  ) z których dużo osób korzysta. Jak nie pasuje ci mój pomysł to zostajemy po dawnemu i żaden problem. Krótko i na temat to musi być męska decyzja Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#105947 - 08/06/2002 20:09
|
old hand
|
W zasadzie to punkty istotne były by tylko w klasyfikacji końcowej a po 50 tygodniach myślę że ranking by wyglądał prawie tak samo jak ten obecny. Można też dołożyć do tego że punkty otrzymuje pierwsza 10-tka lub ostatnia osoba będąca na plusie w danym tygodniu(czyli że jak w tygodniu wypadnie że tylko 6 osób jest na + to te sześć osób ma tylko punkty).I przy każdym uczestniku było by miejsce, pkt, i ile wygrał w tygodniu. Wtedy wystarczyło by przejżeć rankingi tygodni i zobaczyć kto się w nich regularnie pojawia ile wygrywa i wtedy wyłapać rozsądnie i dobrze typujących bedzie bardzo prosto.
|
Do góry
|
|
|
|
#105948 - 08/06/2002 20:45
|
veteran
|
Orzeł, pragniesz tego, aby uczestnicy puszczali bardziej przemyślane kupony i szanowali kasę. Gwarantuję ci, że jak byśmy wprowadzili edycje tygodniowe, to ci co grają tylko o nagrody przeliczaliby tylko bilans innych graczy i sami puszczali tylko takie kupony (z takim ako , lub za taką stawkę), aby gwarantowały im wygraną tygodnia, a nie patrzyliby na swój ogólny bilans, bo po co? TT nie powinno być wyścigiem po nagrody !!!! , a jak byśmy to wprowadzili, to tak by było w większości przypadków (niestety)  . Jeżeli chcemy by TT miało pokazywać typy i bilans jak kto na tym wychodzi, to nie znam prostszego sposobu jak podliczanie stanu konta. Na pewno nie będą tego obrazowały do końca przyznawane punkty. Orzeł, teraz tak jeszcze pomyślałem, że może myślisz, że całą edycję TT wygrywa ten, kto ma największy stan konta i dlatego chcesz wprowadzić te zmiany. Orzeł, jeżeli tak myślisz, to informuję cię, że całą edycję wygrywa ten, kto zrobił największy zysk na swoim koncie, ale tylko podczas trwania całej edycji. Czyli jeżeli osoba A ma stan konta 20 000 a podczas trwania edycji zarobiła z tego 2000, to nie wygra z osobą B, która ma mniejszy stan konta np. 2500 a w czasie trwania edycji zarobiła z tego 2200. Stare stany kont graczy są potrzebne tylko po to, aby dokumentowały jak najdłuższy okres czasu gry w TT danego forumowicza i tylko dlatego nie zaczynaliśmy wszyscy od zera.
|
Do góry
|
|
|
|
#105949 - 08/06/2002 21:10
|
old hand
|
Dobra temat zmknięty - można go wykasować. Ja uważam inaczej i tak. I nie uważam tak jak napisałeś. 
|
Do góry
|
|
|
|
#105950 - 08/06/2002 21:43
|
veteran
|
Orzeł, ja nie jestem przeciwnikiem wprowadzania zmian, które wyjdą na plus dla TT i sprawa jest otwarta. Moim zdaniem jednak twoje propozycje nie do końca by wyszły na plus TT, przy założeniu jaką rolę ono ma pełnić na forum. Wyraziłem tylko własny pogląd na tą zmianę, ale jestem otwarty na różne propozycje zmian i dyskusje.
|
Do góry
|
|
|
|
#105951 - 08/06/2002 23:11
|
addict
Meldunek: 13/12/2001
|
Ja nie grałem jeszcze w TT, ale uważam, że jest super. O TT mogą decydować jedynie STALI i AKTYWNI uczestnicy, którzy osiągnęli jakiś poziom, chyba że ktoś proponuje sponsorowanie to już inna dyskusja.
Poza tym nie wiem dlaczego 10 czy 15 graczy w TT to mało ? Natomiast inne konkursy dla mas powinny powstawać - nie ma problemów, jak są chętni. Powinny powstawac nowe inicjatywy, nowe konkursy.
Poza tym na wszystkich forach jest w większości bałagan, a na mecz.pl nie jest tak źle, dlatego jakieś drobne uwagi nie powinny zniechęcać saby czy też innych aktywnych graczy. Dlaczego tak łatwo coś odpuszczać ?
Jak się wycofa Expekt, nie ma problemu, znajdzie się inny sponsor, jeżeli jest to konieczne. Choć osobiscie uważam, że najlepsze są konkursy z wpisowym bez sposorów.
Celem TT powinno byc odzwierciedlenie gry w realu, i tylko na to powinno się dać odpowiedź. Oczywiście warto przemyśleć nowe idee, ale nie rewolucje w czyms co się sprawdza. Osobiście uważam że TT trochę brakuje do realu, ze względu na brak ryzyka, tylko najlepsi gracze ryzykują swoje "imie", nowi niewiele i dlatego tak się to kończy.
Nowa inicjatywa odnośnie TT mogłaby dotyczyć np. nowych nagród, sponsorów lub wpisowych - to zachęci nowych graczy.
Podstawą jest długoterminowa gra i stan konta. Jeżeli miałby by być dyskusja, to nie jak podliczać, tylko jak spowodowac by było więcej chętnych i żeby grający traktowali grę jak najbardziej serio.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|