#101570 - 21/03/2004 21:56
Re: Aroganckie Jankesy!!!!!!!!!!!!
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał BOCA JUNIORS: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome: [qb]Jasneee pomogli nam w czasie II wojny, prawda jest taka, że to II wojna światowa uczyniła z nich mocarstwo a włączyli się w momencie gdy wszystko już było przesądzone, a że niby POlsce pomogli to pozostawie bez komentarza. [/qb][/QUOTE]Według ciebie 7 grudnia 1941 roku,wszystko było rozstrzygniete?,gdy Hitler był u szczytu swoich podbojów,a Wermacht odnosił sukcesy w ZSRR,kontrolował całą Europę po za Anglią.[/qb][/QUOTE]Gdy ZSRR zaczynało kontroofensywe. USA czekaliby pewnie jeszcze z 3 lata, gdyby Japońcy ich nie zaatakowali. Już wtedy widać było pierwsze oznaki zbliżającej się porażki państw osi.
|
Do góry
|
|
|
|
#101571 - 21/03/2004 22:03
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome: [qb]Już wtedy widać było pierwsze oznaki zbliżającej się porażki państw osi.[/qb][/QUOTE]  dobre
|
Do góry
|
|
|
|
#101572 - 21/03/2004 22:52
|
Carpal Tunnel
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Krzywka: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome: [qb]Już wtedy widać było pierwsze oznaki zbliżającej się porażki państw osi.[/qb][/QUOTE]  dobre[/qb][/QUOTE]Nie jestem ekspertem z historii , moja wiedza opiera się o encyklopedie PWN i to co mi zostało z lekcji historii. Więc jeśli byłbyś tak dobry to wytłumacz mi co w tym jest takiego 'dobrego'.
|
Do góry
|
|
|
|
#101573 - 21/03/2004 23:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/02/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome: [qb]USA czekaliby pewnie jeszcze z 3 lata, gdyby Japońcy ich nie zaatakowali.[/qb][/QUOTE]Na pewno by nie czekali, Amerykanie nie mogli pozwolic na zajecie Europy przez Związek Radziecki. Europa jest i byla im zawsze potrzebna, wiec atak Japonii tylko decyzje o interwencji przyspieszyl. Reasumujac: -zgadzam sie, ze Amerykanie walcza przewaznie o kase -zgadzam sie, ze atak na Irak byl nie potrzebny -zgadzam sie, ze Amerykanie nas sprzedali w 1943 roku ale: - to Amerykanie sfinansowali plan Marshalla i postawili na nogi Europe po wojnie (Polska tez miala dostac pieniadze ale ZSRR sie nie zgodzilo) - to Amerykanie obronili Koree Pd. przed komunizmem - to Bush senior posrednio doprowadzil do upadku ZSRR (ruscy nie wytrzymali gospodarczo wyscigu zbrojen) - etc. zeby bylo jasne - nie jestem fanem Ameryki, kibicuje tylko Polsce edit: po****lo mi sie, nie Bush a Reagan
|
Do góry
|
|
|
|
#101574 - 21/03/2004 23:45
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał donic: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Akratitos: [qb]Krzywka widzę, że wziąłeś sobie na cel mnie.[/qb][/QUOTE]Nie tylko Ciebie, zapewniam Cię, ale daj sie chłopakowi dowartościować Co do hamerykanów to są w moim osobistym rankingu troszeczkę wyżej niż ****ne Araby. Ten kraj jest chory na pieniądze, wielkie pieniądze, dlatego nie mogł przejść obojetnie obok złóz ropy maskujac sie jako "obrońca pokoju". Na ich temat mozna pisać i pisać, a wtedy wyciągnie się coraz więcej brudów...[/qb][/QUOTE]Dziś międzynarodowy dzień walki z rasimem, a donic jak zwykle kulą w płot.
|
Do góry
|
|
|
|
#101575 - 22/03/2004 00:46
|
Carpal Tunnel
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał ghostface: [qb][QUOTE] - to Amerykanie sfinansowali plan Marshalla i postawili na nogi Europe po wojnie (Polska tez miala dostac pieniadze ale ZSRR sie nie zgodzilo) [/qb][/QUOTE]Nie róbmy z nich takich dobroczyńców, to nie było takie proste: damy bo im zabrali i są bardzo biedni i poszkodowani. Oni (jak sam napisałeś) zawsze walczyli o kase i zachód został odbudowany dlatego, żeby: -był rynek zbytu dla amerykańskiej gospodarki -uzależnić Europe od USA -zaszkodzić (pośrednio) ZSRR PS Ja też kibicuje Polsce  iwo: (pije tylko polskie piwo  )
|
Do góry
|
|
|
|
#101576 - 22/03/2004 01:18
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/02/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome: Nie róbmy z nich takich dobroczyńców[/QB][/QUOTE]a znasz jakis narod, ktory jest dobroczynca dla ludzkosci tylko z dobrego serca? pamietaj jednak, ze nawet ochlapy z panskiego stolu (bo sa to ochlapy, jestem tego swiadomy) moga komus pomoc... aha i jeszcze jedno: ktos napisal, ze trzeba bylo trzymac sie Europy. dla przypomnienia: - Niemcy - wypowiedzieli nam wojne i wymordowali wielu Polakow, jeszcze zadaja zwrotu swoich ziem! - Francja - dala nam gwarancje bezpieczenstwa i gwarancji nie dotrzymali, teraz nas obrazaja - Anglia - jw. jestesmy zbyt slabym krajem aby zyc samodzielnie, wiec mamy do wyboru: byc pacholkiem Europy, USA, Rosji. Smutne to... 
|
Do góry
|
|
|
|
#101578 - 22/03/2004 02:39
|
Carpal Tunnel
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Krzywka: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome: [qb]Nie jestem ekspertem z historii , moja wiedza opiera się o encyklopedie PWN i to co mi zostało z lekcji historii. Więc jeśli byłbyś tak dobry to wytłumacz mi co w tym jest takiego 'dobrego'.[/qb][/QUOTE]Co jest w tym dobrego? To może ja się zapytam gdzie w encyklopedii PWN lub w jakimkolwiek innym źródle stoi, że 7 grudnia 1941 [QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome: [qb]wszystko już było przesądzone[/qb][/QUOTE]?
W momencie, kiedy Resza po podporządkowaniu sobie większości terytoriów w Europie rozpoczęła błyskawicznie postępującą ofensywę na ZSRR, a wojska japońskie siały spustoszenie w Azji.[/qb][/QUOTE]W drugim poście się poprawiłem, nie wszystko było przesądzone, ale już wtedy było widać, że alianci tej wojny nie przegrają. Akurat gdy USA przystępowali do wojny, miał początek kontrofensywy radzieckiej na froncie wschodnim (EPWN), a Japończycy opanowali Azję, ale z armią USA nie mieli szans (Pearl HArbor nie zakończył się przecież ich calkowitym sukcesem).
|
Do góry
|
|
|
|
#101580 - 22/03/2004 17:37
|
member
Meldunek: 28/11/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał BOCA JUNIORS: [qb]tu się akurat Kuba mylisz,nasze wojska w Iraku sa głównie za sprawa jankeskich świń i ich nacisków i szantażu(dług Polski itp.)[/qb][/QUOTE]Jak już pisałem, moim zdaniem naciski pojawiaja się w polityce non-stop, jestem pewny, że większe były one ze strony Niemiec i Francji, aby jednak nie angażować się w akcje zbrojna w Iraku bez odpowiedniej rezolucji ONZ w tej sprawie. Co do szantaży - nie sadzę, Stany miały tutaj dużo mniejsze pole manewru niż np. Niemcy i Francja, które mogły stosować wobec nas grozby związane bezpiosrednio z uczestnictwem w Unii Europejskiej. Jeżeli chodzi natomiast o dług zagraniczny Polski to nie można jednoznacznie stwierdzić, że pieniadze te pożyczylismy od USA, ponieważ mamy tu do czynienia z różnymi instytucjami np. Klubem paryskim. W instytucji tej znajduje się wiele krajów, między innymi Francja, Austra, Niemcy, Rosja itd., wiec one też mogły nas szantażować.
Tak więc nadal podtrzymuje swoje zdanie, że Polska w sposób całkowicie suwerenny podjeła decyzję o wysłaniu wojsk do Iraku, chociaż oczywiście postrzegam to w kategoriach gry politycznej.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|