Gasquet R. v Robredo T. 1.763
Wkraczamy (co prawda powoli ze względu na pogodę) w moją ulubioną fazę w turniejach Wielkiego Szlema.. Kursy coraz ciekawsze, mecze coraz ciekawsze, typowanie coraz ciekawsze. W opisywanym przeze mnie meczu spotka się jeden z moich ulubieńców Richard Gasquet z Tommym Robredo. Hiszpan to zawodnik bardzo groźny, potrafi sprawić niejedną niespodziankę, ale to jednak clay jest jego ulubioną nawierzchnią. To na kortach Rolanda Garrosa osiągnął swój najlepszy wynik w turniejach Wielkiego Szlema.. Ćwierćfinał. Nie oznacza to jednak, że na kortach twardych nie jest groźny.. Mimo to Francuza cenię wyżej. Talent, wielka ambicja (przykład mecz z Hewittem na US OPEN 2006, kto nie widział, polecam zobaczyć piłki meczowe dla Kangura, można je zobaczyć w internecie), atomowe uderzenie.. Naprawdę potrafi przyspieszyć grę i jego strzały robią wrażenie.. Doskonały jednoręczny backhand.. Świetnie potrafi zawinąć nadgarstkiem, do Rogera oczywiście jeszcze brakuje, ale Rysiu też potrafi zagrać na takim kącie, że mało kto ruszy do piłki.. Mam nadzieję, że będzie możliwość obejrzenia transmisji z tego meczu. Stawiam na Francuza i liczę, że w kolejnej rundzie zobaczymy pojedynek Gasquet - Federer.