#744359 - 23/11/2006 21:26
Re: Tragedia w kopalni Halemba.
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/01/2006
|
Quote:
[']
Tylko po co ta żałoba narodowa? Codziennie przecież giną ludzie w tragicznych wypadkach np. na drogach. Nastawiłem sie, że Joey'a obejrze, a tu zonk
Leon..Halemba jest jakies 15 km ode mnie ..zapraszam na poziom 1030
|
Do góry
|
|
|
|
#744360 - 23/11/2006 22:05
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#744362 - 24/11/2006 07:14
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/02/2004
|
Quote:
Lupas z calym szacunkiem ale te bajki ze srednia 2k pensji dla gornikow to sobie wsac w bajki . Z tego co mi wujek mowil to przecietny gornik ma 1.400-1.600 zl z dodatkami i innymi tam i to gornik z doswiadczeniem.Mlody gornik pewnie nawet tysiaka nie wyciaga . ratownik gornuczy ma 2.100(zawodowy) ,ale to elita ktora ryzykoje swoje rzycie rattujac innych.
buhehehe z górnikami to jak z rolnikami każdy rozpacza jak cięzko jak mało pieniedzy a na wiosce prawie każdy po kilka samochodów, nowe ciagniki gospodarstwo 30 ha to i kombajn ale oni tacy biedni. Praca górnika cięzka i niebezpieczna jest ale bez przesady juz z tymi zarobkami toc oni tyle strajków juz przeprowadzali po każdym otrzymywali jakieś ulgi podwyzki, 1600 ? to ja w Suwałkach gdzie zarobki są raczej jedne z niższych w polsce mam w zwykłej administracji spółdzielni 1500 brutto jak umowa na stale będzie to z 2000 może brutto. Nikt mi nie powie że górnik ma mniej bo to wierutna bzdura. Ja nie mam dodatków a spytaj sie wójka czy tam kogo ile on ma dodatków za różne rzeczy a to warunki niebezpieczne i różne taki. Pewno by chcial 2000 na reke plus jeszcze 1500 dodatków co ? Ja też bym chciał. Ktoś wspomnial o spawaczach w stoczni ze 3000 na reke. Niech taki górnik wlezie miedzy burty takiego statku i popróbuje spawac tam może skończa pier...
|
Do góry
|
|
|
|
#744363 - 24/11/2006 07:26
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
A to co ? Zlot mądrali mecz.pl?  Czego wy zazdrościcie tym bidakom? Żenua ...
|
Do góry
|
|
|
|
#744364 - 24/11/2006 08:12
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
A to co ? Zlot mądrali mecz.pl?  Czego wy zazdrościcie tym bidakom?
Żenua ...
Ale kto mów,że np ja im czegoś zazdroszcze. Mnie tylko wkurza ta obłuda rządu, księży. Współczuje rodzino pewno ale kurwa jak ja zostane odpukac w wypadku niepełnosprawnym to z ledwościa dostane jakąs groszowa rentea a juz jakbym zginal to moze rodzina dostalaby jakies odszkodowanie albo i nie zalezy co by swierdzilo PZU. A tam zgineli i ich nie ma a rzad sadzi im odszkodowania dodatki jedne datki za drugim prezydent z funduszu osobistego czy tam jakiegos kolejna kasa bedzie. Policjan giinie na sluzbie i dostaje fige z makiem. to mnie wkurza.
|
Do góry
|
|
|
|
#744365 - 24/11/2006 08:26
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/11/2004
|
Quote:
Sluchaj czytalem dzis o gornictwie srednia pesnja to 2k.
Gornicy ktorzy zgineli, to juz gornicy na emeryturze, badz mlodzi ludzie, kopalnia wynajmowala firme, ktora miala takich ludzi na dole. I to zgineli wlasnie ludzie z jednej z firm. Opisany byl przypadek ludzi pracujacych w owych firmach, i kolesie tam robia za 800zl, a to nie sa kokosy, a narobic sie trzeba. Za takie(psie) pieniadze mozna znalezc wiele innych zajec, a na pewno bezpeiczniejszych.
tak Lupus masz racje - osobiscie znam kilku gornikow emerytow w wieku ok 40 lat ( przecietna emerytura u nich to ok.2300 zl) ale oni nadal pracuja zajmujac miejsca mlodym ludziom, a wracajac do tej tragedi wlasnie jeden z tych moich znajomych mial propozycje pracy w takiej firmie ktora zajmuje sie demontazem urzadzen w kopalniach i jej nie przyjal - powiedzial mi ze jest to bardziej niebezpieczne od wydobycia , jezeli chodzi o pensje to na dzis wyglada to tak ze zarabiaja ok 1200-1600 zl - nie ma jak byc emerytem gornikiem!! 
|
Do góry
|
|
|
|
#744367 - 24/11/2006 08:27
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
Zatrudnij się na przodku, jakiś problem ? Potem sobie zgiń? Nie da rady?
-------------------------------------------
Kiedyś robione były badania wśród naszych rodaków: były dwie opcje do wyboru
1) dostaniesz 25% podwyżki ale twoi współpracownicy dostaną 50% podwyżki 2) zabierzemy co 25% pensji, ale twopim współpracownikom zabierzemy 50%
Zdecydowana większość wybrała wariant 2. To taka nasz narodowa "słabość" - dojebać komuś, opluć, kopnąć, wyszydzić, zazdrościć, bo on ma, bo on dostał, a jemu się nie należy, bo mi się bardziej należy, bo ona ma stówe więcej, bo to sramto pierdziamto.
Niektórzy chcielbym siedzieć 8h na stołku w pracy i czytać mecz.pl i brać 3 koła na łape, sory, ale za włożenie sobie długopisu w oko, odszkodowań nie będzie.
Dajcoie jkuż tym ludziom spokój, bo nikt z was nie chciałbym dymać na przodku za nich ....
|
Do góry
|
|
|
|
#744368 - 24/11/2006 08:33
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Zatrudnij się na przodku, jakiś problem ? Potem sobie zgiń? Nie da rady?
-------------------------------------------
Kiedyś robione były badania wśród naszych rodaków: były dwie opcje do wyboru
1) dostaniesz 25% podwyżki ale twoi współpracownicy dostaną 50% podwyżki 2) zabierzemy co 25% pensji, ale twopim współpracownikom zabierzemy 50%
Zdecydowana większość wybrała wariant 2. To taka nasz narodowa "słabość" - dojebać komuś, opluć, kopnąć, wyszydzić, zazdrościć, bo on ma, bo on dostał, a jemu się nie należy, bo mi się bardziej należy, bo ona ma stówe więcej, bo to sramto pierdziamto.
Niektórzy chcielbym siedzieć 8h na stołku w pracy i czytać mecz.pl i brać 3 koła na łape, sory, ale za włożenie sobie długopisu w oko, odszkodowań nie będzie.
Dajcoie jkuż tym ludziom spokój, bo nikt z was nie chciałbym dymać na przodku za nich ....
a na cholere ja mam dymac na przodku jak mam posade w spoldzielni, siedze i czytam mecz.pl? Wiadomo, że nie dostane za to 3k na łape ale niech nikt mi nie mówi ze górnik ten dołowy czy tam przodkowy dostaje 1600 zł. Już nie mówie o tych firmach co demontuja maszyny bo nie wiem ile zarabiaja. ale za 800 zł to ja bym do takiej roboty nie poszedł sorry.
|
Do góry
|
|
|
|
#744370 - 24/11/2006 08:49
|
Carpal Tunnel
|
siwy obawiam się, że Ty nawet za 5k byś na samą myśl o zjeździe do takiego piekła miał pełne majty. łatwo siedzieć przed kompem i pisać bzdury, że oni tak dużo zarabiają i że się ich żałuje. jesteś zwykłym netowym lolkiem, niedługo jak ruskie zakręca gaz to sam polecisz na hałdę zbierać węgiel, który oni wydobyli bo Ci będzie w dupsko zimno. czyż nie ? ale nie ..Ty siedzisz w biurze i masz czas w pracy pisać głupoty na mecz.pl więc Ciebie to nie interesuje. człowieku tam jest piekło...jeden nieuważny krok, jeden błąd i giniesz. nie jestem ze Śląska, jestem z Zagłębia ale u mnie w mieście też była kopalnia, na szczęście nie aż tak metanowa jak Halemba. nie porównujcie pracy spawacza ze stoczni do pracy górnika - spawacz zwykle ma gdzie uciec..w przeciwieństwie do górnika, który jest w takiej sytuacji bezsilny. zastanówcie się choć chwilę, ilu z Was chciałoby pracować za takie marne pieniądze - bo to jest NIC w porównaniu do zagrożenia. może oni byli do tego zmuszeni żeby wyżywić swoje rodziny. jesteście przesiąknięci SLD-owskim jadem..więcej nie powiem bo szkoda mi tuszu z klawiatury
|
Do góry
|
|
|
|
#744371 - 24/11/2006 09:00
|
addict
Meldunek: 05/03/2005
|
Quote:
Aha zaponiałem to chyba jakis debil głosował na drugi wariant. Pewnie ze zazdroszcze kolegom wygranych, wyzszych zarobków ale ja sam wolalbym zarabiac wiecej niz mniej.
Wyobraż sobie taką sytuację że w firmie są podwyżki, wszyscy dostają 50% a ty 25% (czujesz się pokrzywdzony i masz zły humor, a w domu psy wieszasz na dyrekcji) w innej sytuacji w firmie obcinają premię wszystkim po 50% a tobie o 25% (czujesz się bardziej doceniony i masz lepszy humor niż w sytuacji pierwszej) Wierz mi że większość Polaków ma takie reakcje.
Jeżeli chodzi o zarobki to jest ogromna różnica między pracą na czarno a legana na umowę o pracę. Legalnie żeby dostać 1400 zł na rękę (netto) musisz mieć brutto 2055,00zł dodatkowo pracodawca musi zapłacić ZUS tzw "pracodawcy" 371,00 zł, zapłacić za urlop 26dni i zwolnienia lekarskie (średnio) 14dni (co daje skromnie licząc 400zł) To już mamy 2826,00 zł Do tego dochadzi wiele innych wydatków np. ZFŚS, badania lekarskie itp. Czyli żeby ktoś dostał 1400zł pracodawca musi wyłożyć ponad 3000zł. W kopalni niestety nikt nikogo na czarno nie zatrudni i dzięki temu jedną pensję bierze górnik a drugą wyższą za jego pracę rząd. Teraz poprostu trochę z tego chcą im oddać
|
Do góry
|
|
|
|
#744372 - 24/11/2006 09:00
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
nie od dzis wiadomo, ze gornik to swieta krowa polskiego spoleczenstwa. Mimo, ze nierentowne, ciagle sie wydobywa, mimo, ze powinna byc masa zwolnien w pewnym momencie nie zwalnialo sie. W sytuacji katastrofy, tak jak w Halembie, robi sie szopki...gdy gornicy napieprzeni rozpierda... Warszawe jakos sie nic wtedy nie mowi.
Codziennie masa ludzi ginie na drogach, to tez sa katastrofy, wypadki...ale wtedy nie ma zaloby.
Czy jak moja Matke zwalniali z Polfy to sie pytali gdzie Ona sobie znajdzie robote, nie majac zbyt wielkich kwalifikacji i zadnego innego doswiadczenia? Nie, a gornik sobie nigdzie biedak pracy nie znajdzie.
Emerytura ponad 2 przepijana dzien w dzien na jabolach to jest ok, zwolnic nie mozna, bo gdzie sobie prace znajdzie.
Czyzby gornicy nie wiedzieli gdzie pracuja i czym sie narazaja? A czy dla kazdego mieszkanca Slaska gornictwo to jedyne wyjscie? Czy moze pojscie na latwizne, wyksztalcenia nie trzeba, robota jest...a ze niebezpiecznie, pojedziemy sie najebac do stolicy, zrobimy dym, wywalczymy szybsza i wieksza emeryture i jest ok.
|
Do góry
|
|
|
|
#744373 - 24/11/2006 09:05
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
siwy obawiam się, że Ty nawet za 5k byś na samą myśl o zjeździe do takiego piekła miał pełne majty. łatwo siedzieć przed kompem i pisać bzdury, że oni tak dużo zarabiają i że się ich żałuje. jesteś zwykłym netowym lolkiem, niedługo jak ruskie zakręca gaz to sam polecisz na hałdę zbierać węgiel, który oni wydobyli bo Ci będzie w dupsko zimno. czyż nie ? ale nie ..Ty siedzisz w biurze i masz czas w pracy pisać głupoty na mecz.pl więc Ciebie to nie interesuje. człowieku tam jest piekło...jeden nieuważny krok, jeden błąd i giniesz. nie jestem ze Śląska, jestem z Zagłębia ale u mnie w mieście też była kopalnia, na szczęście nie aż tak metanowa jak Halemba. nie porównujcie pracy spawacza ze stoczni do pracy górnika - spawacz zwykle ma gdzie uciec..w przeciwieństwie do górnika, który jest w takiej sytuacji bezsilny. zastanówcie się choć chwilę, ilu z Was chciałoby pracować za takie marne pieniądze - bo to jest NIC w porównaniu do zagrożenia. może oni byli do tego zmuszeni żeby wyżywić swoje rodziny. jesteście przesiąknięci SLD-owskim jadem..więcej nie powiem bo szkoda mi tuszu z klawiatury
Ale ja napisalem ze praca górnika jest niebezpieczna, nie pisałem ze praca spawacza jest niebezpieczna chociaz w jakims tams topniu tez tylko ze tam pomiedzy tymi burtami jest kuresko malo powietrza i miejsca i cięzko to wytrzymać, nie napisalem ze praca gornika to miód, ze lekko itd. bo wiadomo gorąco powietrza brak ciągłe zagrożenie. Ale nie mówcie ze oni tak malo zarabiaja. Wczesniejsze emerytury dodatki ai te pensje nie wierze ze 1600 zlotych. No i w sumie ogólnie mi chodzi o to dlaczego rodzina policjanta nie dostaje praktycznie nic a już górnika to jedno odszkodowanie za drugim. Normala, że to tragedia tylu ludzi w jednym miejscu ojcowie mężowie ale codziennie ginie w tragicznych wypadkach tyle samo ludzi: pożary wypadki i tam tez ktos zawinil ktos zginal ale tam rodzina nie dostanie takich odszkodowań. Moze cos ubezpieczyciel wyplaci albo i nie. A co do mnie to za 5k moze bym i zjechal i ja tam na swoj los nie nazekam. A ze chcialbym wiecej zarabiac normalna sprawa. Aha i wegla nie uzywam pale drewnem. Aha i jeszcze ten caly szum medialny zaloba narodowa to juz wogole przegiecie. Takie samo zdanie mialem po tragedi w Katowicach.
|
Do góry
|
|
|
|
#744375 - 24/11/2006 09:08
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
nie od dzis wiadomo, ze gornik to swieta krowa polskiego spoleczenstwa. Mimo, ze nierentowne, ciagle sie wydobywa, mimo, ze powinna byc masa zwolnien w pewnym momencie nie zwalnialo sie. W sytuacji katastrofy, tak jak w Halembie, robi sie szopki...gdy gornicy napieprzeni rozpierda... Warszawe jakos sie nic wtedy nie mowi.
Codziennie masa ludzi ginie na drogach, to tez sa katastrofy, wypadki...ale wtedy nie ma zaloby.
Czy jak moja Matke zwalniali z Polfy to sie pytali gdzie Ona sobie znajdzie robote, nie majac zbyt wielkich kwalifikacji i zadnego innego doswiadczenia? Nie, a gornik sobie nigdzie biedak pracy nie znajdzie.
Emerytura ponad 2 przepijana dzien w dzien na jabolach to jest ok, zwolnic nie mozna, bo gdzie sobie prace znajdzie.
Czyzby gornicy nie wiedzieli gdzie pracuja i czym sie narazaja? A czy dla kazdego mieszkanca Slaska gornictwo to jedyne wyjscie? Czy moze pojscie na latwizne, wyksztalcenia nie trzeba, robota jest...a ze niebezpiecznie, pojedziemy sie najebac do stolicy, zrobimy dym, wywalczymy szybsza i wieksza emeryture i jest ok.
otoz to
|
Do góry
|
|
|
|
#744377 - 24/11/2006 09:12
|
Carpal Tunnel
|
w tym kraju jest jeden problem. tu wszyscy kurewsko mało zarabiają...tak samo górnik..tam samo policjant - bo co to jest 1500zl dla policjanta który może w każdej chwili zarobić kulkę w głowę za to że 12 - letniemu łebko zwróci uwagę, że sika na ulicy.. tak się porobiło.
co do szumu medialnego..jest to straszne i żałosne, że politycy i media starają sie zbijać kapitał na ludzkich tragediach. pseudochrześcijański caritas nazbierał grube miliony dla ofiar tragedii w katowicach a rodziny dostały po pare złotych na głowę..gdzie reszta ? nowe limuzynki dla biskupów? płacenie dziwkom za nawiedzanie parafii ?
|
Do góry
|
|
|
|
#744378 - 24/11/2006 09:14
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
A zapomnialem o jednym. Zamiast tych pieniedzy ladowanych w gornictwo, wolalbym, zeby ldowano kase w sluzbe zdrowia.
Rok temu zerwalem wiazadla...czekam na operacje, jestem na liscie, czekam juz rok, bede czekal jeszcze pol, a moze caly nastepny. Dlaczego bo SZ nie ma pieniedzy, zeby robic operacje wtedy, kiedy trzeba.
i Polski nie ma..:)
|
Do góry
|
|
|
|
|
|