#709369 - 06/11/2006 15:30
Re: Wyrok na Saddama
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2004
|
Quote:
Quote:
lol czasem warto przeczytać to co sie napisało... chyba ży byłeś pijany to wybaczam:]
Asinus asinum fricat
|
Do góry
|
|
|
|
#709370 - 06/11/2006 15:33
|
Pooh-Bah
Meldunek: 27/04/2006
|
Quote:
Quote:
Igor w swoim żywiole 
Nikomu z tego forum Saddam nie zrobił krzywdy (bo wąpię żeby ktoś miał rodzine w Iraku), a wszyscy tak pałają zemstą i cieszą się że zostanie powieszony. Niektórzy nawet chcą oglądać egzekucje. A dlaczego? Dlatego że są tacy sami jak on. Różnią się tylko tym że nie mają takiej władzy jaką miał Saddam. Gdyby mieli to też mordowaliby innych z zimną krwią i patrzyli na to z przyjemnością. To czy Saddam zostanie powieszony czy jest mi obojętne. Mi krzywdy nie zrobił, nic dobrego również. Dostrzegam też krzywdy cywilów irackich, którzy cierpią z powodu tej wojny. O ile Saddam jest mi obojętny to tych cywilów mi żal. Tych których Saddam mordował również mi żal. Ale jego śmierć nie cofnie tych ran, które zadał. A Amerykanie nadal zadają rany cywilom irackim. Wszyscy wiemy, że głównym celem tej wojny nie było odsunięcie Saddama od władzy. Chodziło o zwiększenie wpływów amerykańskich na Bliskim Wschodzie. Pamiętam pierwsze wybory w Iraku. Irakijczycy wybrali nie tego kogo trzeba, tzn. nie proamerykańskiego kandydata dlatego trzeba było rozpisać nowe wybory. Codziennie dochodzi tam to wielu zamachów. Giną niewinni ludzie. Myślę że za rządów Saddama tak dużo ich nie ginęło. Myślę że nie było takiego chaosu jak jest teraz. Były proste zasady - albo popierasz Saddama, albo Cię nie ma. A teraz nie wiadomo kogo popierać. Popierasz Amerykanów to Cię fundamentaliści zabiją. Popierasz fundamentalistów to Cię Amerykanie zabiją. Do tego jeszcze jest wojna między Sunnitami i Szyitami. Ogólnie jest jeden wielki chaos i na tym najbardziej cierpią niewinni cywile. Kurdowie powinni mieć własne państwo, ale jakoś nie słychać o tym że ma powstać Kurdystan. Na razie tylko giną ludzie i niczego dobrego z tej wojny nie ma. Może jestem pesymistą, ale wątpię w to że uda tam się zaprowadzić porządek. Tam są dwie możliwości - albo należy podzielić Irak na kilka części tak żeby w jednej mieszkali tylko Kurdowie, w jednej tylko szyici i w jednej tylko sunnici, albo rządy nad krajem powinien objąć ktoś kto stłumi te wszystkie wojny domowe, ktoś taki jak Saddam Hussain. W przeciwny razie nigdy tam nie będzie pokoju. Ja w to nie wierzę.
Wojen nie popieram. O ile w przypadku Afganistanu nie byłem tak bardzo przeciwny wojnie to w przypadku Iraku jestem przeciwny podobnie jak Jan Paweł II, który potępił wojne w Iraku.
Dobrze prawi, polać mu
|
Do góry
|
|
|
|
#709371 - 06/11/2006 15:38
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/09/2005
|
Quote:
Quote:
lol czasem warto przeczytać to co sie napisało... chyba ży byłeś pijany to wybaczam:]
Pax melior est quam iustissimum bellum
Tak, ale wojna juz sie zaczela...
|
Do góry
|
|
|
|
#709372 - 06/11/2006 18:04
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Quote:
Tu akurat nie chodzi o to. Ci co znaja Igora w jakis tam sposb, doskonale wiedza, ze przy okazji takich tematow(nie koniecznie o Ameryce) Igor ZAWSZE ma inne zdanie, najczeszciej musi to wzbudzac kontorwesje.
Igor konsekwetnie sie tego trzyma 
|
Do góry
|
|
|
|
#709373 - 06/11/2006 18:44
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2004
|
Quote:
Ci co znaja Igora w jakis tam sposb, doskonale wiedza, ze przy okazji takich tematow(nie koniecznie o Ameryce) Igor ZAWSZE ma inne zdanie, najczeszciej musi to wzbudzac kontorwesje.
Różnica pomiędzy mną, a większością ludzi jest taka, że większość nie ma swojego zdania i powtarza to co jest w mediach albo to co im ktoś powie, a ja mam swoje zdanie, które bywa inne od tego co przedstawiają media.
|
Do góry
|
|
|
|
#709375 - 06/11/2006 22:09
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/01/2005
|
Quote:
Quote:
Tu akurat nie chodzi o to. Ci co znaja Igora w jakis tam sposb, doskonale wiedza, ze przy okazji takich tematow(nie koniecznie o Ameryce) Igor ZAWSZE ma inne zdanie, najczeszciej musi to wzbudzac kontorwesje.
Igor konsekwetnie sie tego trzyma
wiem wiem że on zawsze pod górke:D ale przynajmniej jest śmisznie :]
|
Do góry
|
|
|
|
#709376 - 06/11/2006 22:15
|
Pooh-Bah
Meldunek: 27/04/2006
|
Quote:
wiem wiem że on zawsze pod górke:D ale przynajmniej jest śmisznie :]
Sorry ale to jest chyba ostatni temat z którego można by sie "śmiać". Igor wyraża swoje zdanie i trzeba je uszanować, czy on gdzieś śmieję się z Twoich wypowiedzi w tym temacie ? Nie rozumiem Twojego "podniecenia" w opini której napisał Igor, no ale cóż każdy jest inny. Ja np. mam podobną opinie co do Igora i co ze mnie też będziesz się śmiał ? Proszę bardzo...
|
Do góry
|
|
|
|
|
|