#643518 - 22/08/2006 18:54
Sposób typowania under / over
|
stranger
Meldunek: 17/08/2006
|
Cześć. Chciałbym abyście podzielili sie waszymi spostrzeżeniami co do typowania under /over. Zastanawiam się co bierzecie pod uwagę obstawiając "mecz" w ten sposób. Jakie są główne zasady waszym zdaniem obstawiania zdarzeń sportowych metodą under/over. A może jesteście zdania że nie powinno się w ten sposób obstawiać meczy??? Zapraszam do dyskusji
|
Do góry
|
|
|
|
#643521 - 23/08/2006 10:18
Re: Sposób typowania under / over
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Quote:
Warto także szukać underów w Ligue 1 w tej lidze pada mało bramek. Zeszłym sezon pod tym względem był podobno jednym z najgorszych pod tym względem w historii tych rozgrywek. Ważne tak jak wspomniał kolega patrzyć i śledzić bilanse bramkowe.
Pozdrawiam
Jest pewna prawidlowosc, moze nie jest to zbyt oczywiste ale jesli ktos interesuje sie u/o to wie doskonale ze co pewien okres czasu zmieniaja sie specyfiki poszczegolnych lig, wspomniana francuska owszem w ostatnich latach ma mmiano ligi underowej lecz zaczyna sie to zmieniac i ten sezon wg mnie bedzie duzo bardziej owocny w bramki. Podobnie bylo z liga wloska, jeszcze kilka lat temu liga wloska to under, wiadomo, styl gry typowo wloski itd. Od dwoch lat we Wloszech sytuacja sie zmienila i o over naprawde nietrudno, niestety bukmacherzy tez to widza i kursy nie sa juz zbyt atrakcyjne. Inaczej wyglada to we francuskiej, zarowno 1 jak i 2, jak wspomnialem wg mnie sezon przelomowy i bukmacherzy trzymaja linie z wysokimi kursami, ogolnie dobry over musi byc ponad 2, a we francuskiej przynajmniej jeden taki na kazda kolejke mozna wyszperac. Oczywiscie wiele zalezy od buka, bo granie u/o w naziemnych ktorzy maja tak male widelki na ten typ ze szkoda sobie glowe zawracac, jak juz jakis wyskoczy z kursem w okolicach 2 to jest prawie sensacja, za to w netowych o takie ciasteczko nie jest juz tak trudno i u nich zdecydowanie warto takich szukac. Ogolnie granie u/o nie jest takie latwe jak mogloby sie z pozoru wydawac ale jesli ktos podejdzie powaznie do sprawy to jest to ciekawa alternatywa dla klasycznego 1x2.
|
Do góry
|
|
|
|
#643522 - 23/08/2006 10:36
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Meldunek: 11/07/2005
|
Głównie się liczy po mojemu: - wypowiedzi trenerów jak i zawodników do nadchdzącego meczu o tym jak mają zagrać, bo można natrafić na to że obydwaj powiedzą, że najlepiej będzie rezulatat 0-0 jak to było w wywiadach w ostatnim meczu Wisły Płock i taki był rezultat.  potem wchodzi w gra: - staty - ustawienie drużyn (defensywne/ofensywne) - osłabienia, czy grają czołowi napasnicy i na odwrót obrońcy itp. - i zarazem nastawianie gry pod rywala
|
Do góry
|
|
|
|
#643524 - 23/08/2006 12:20
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#643525 - 23/08/2006 21:12
|
stranger
|
Moim zdaniem nie jest to loteria ważne jest aby mieć odpowiedni sposób analizowania zdarzeń sportowych
|
Do góry
|
|
|
|
#643527 - 24/08/2006 06:06
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/01/2005
|
Quote:
Zadna loteria, wszystko mozna oszacowac, zazwyczaj loteria pisza ludzie ktorzy na tym nie zarabiaja, tak jak loteria sa amerykanskie sporty itd.
Przyklad dzisiejszego meczu Legii, przed meczem wiedzielismy ze Legia wyszla z ofensywnym nastawieniem, Szachtar rowniez z zapowiedzi wynikalo ze bedzie chcial zakonczyc sprawe awansu na samym poczatku i efekt byl taki ze kilkadziesiat minut minelo i mamy efekt, oczywiscie trzeba brac pod uwage aktualna forme i co jest decydujace zalozenia taktyczne.
Po meczu to można sobie pisać... Biorąc pod uwagę aktualną formę to w meczu Legii Szchtar powinien strzelić trzy bramki żeby był over, bo nic przed meczem nie wskazywało na to, że Legia zdoła coś strzelić A weźmy np. spotkanie wczorajsze Spartaka ze Slovanem, goście zapowiadali murowanie bramki, a Spartak dużo również nie strzela (pierwszy mecz 0:0) i co powinien być under, a było 2:1. A ile razy zdarza się, że ekipy mają nastawienie ofensywne, a że za bardzo chcą nic nie strzelają? Często. I nie mów, że ludzie, którzy mówią, iż under/over to loteria to ludzie, którzy na tym nie zarabiają, ponieważ tak myśli dużo ludzi. A jeżeli na czymś się nie zarabia to się tego nie gra - proste. Ja również sądzę, że szanse na o/u są równe i wynoszą po 50% i dlatego nie gram zbyt często tego typu zdarzeń. I nie porównuj meczy z amerykańskich sportów do zakładów typu under/over, bo to mija się z celem. Akurat to, że tobie weszło kilka kuponów (z resztą o tym chyba wie każdy użytkownik, bo pisałeś to w większości tematów na forum ) nie znaczy, że jesteś wielkim ekspertem w dziedzinie MLB.
Dobrym tropem idzie Ignorator, który wybiera sobie drużyny do o/u. Ostatnio dobry teamem do underów jest również Leeds. W tym sezonie rozegrali cztery spotkania, z którym trzy zakończyły się underami. W poprzednim natomiast aż 35 spotkań z 46, które rozegral w lidze Championship zakończyło się wynikami underowymi!! W tym sezonie - wszystko na to wskazuje - że powinno być podobnie.
|
Do góry
|
|
|
|
#643528 - 24/08/2006 12:18
|
stranger
|
Gdyby szanse były po 50% to kursy powinny zawsze być wyrównane czyli około 1,85 a jak widzisz tak nie jest a więc rachunek prawdopodobieństwa jest zawsze po stronie under lib over. Jeżeli szanse byłyby 50% na 50% to wystarczy grać na kursy powyżej 2,00 a w przeciągu dłuższego czasu napewno bylibyśmy na plus. Spróbuj tak grać to zobaczysz że tak nie jest a więc oznacza to że jest możliwe poprzez analize wytypowanie z dużym prawdopodobieństwem undera lub overa.
|
Do góry
|
|
|
|
#643529 - 24/08/2006 14:16
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Quote:
Ja również sądzę, że szanse na o/u są równe i wynoszą po 50% i dlatego nie gram zbyt często tego typu zdarzeń. I nie porównuj meczy z amerykańskich sportów do zakładów typu under/over, bo to mija się z celem. Akurat to, że tobie weszło kilka kuponów (z resztą o tym chyba wie każdy użytkownik, bo pisałeś to w większości tematów na forum ) nie znaczy, że jesteś wielkim ekspertem w dziedzinie MLB.
Widac ze nie masz pojecia o mlb, takie rzeczy moglbym wrzucac non stop, ale nie zalezy mnie na fanach, a tylko na mojej 
Jesli uwazasz ze szanse sa po 50% to jak ktos ci wystawia kurs 1,5 - 2,7? To ty tego nie zagrasz, ciekawy analityk z ciebie Ogolnie nie mozna powiedziec ze cos jest loteria w obstawianiu, mowia tak tylko ludzie ktorzy nie maja pojecia jak oszacowac ryzyko, dlatego chociaz sie nie zajmuje tenisem, nie powiem ze jest to loteria, a po prostu nie bede tracil na cos czasu co nie przynosilo mnie zysku takiego jak zakladalem.
|
Do góry
|
|
|
|
#643530 - 24/08/2006 14:27
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/01/2005
|
Może trochę źle to ująłem  Bardziej od 50% pasuje tu sformułowanie, że u/o to sytuacja losowa. Oczywiście w jakimś stopniu można oszacować czego możemy się spodziewać po obu drużynach, ale często jest to mylne. Dlatego wydaję mi się, że dużo bardziej od statystyk obu drużyn przyda się przy obstawianiu tego typu zakładów przeczucie i zmysł typera. Ale najlepszym sposobem w tego typu zakładach jest wybieranie poszczególnych drużyn underowych bądź overowych, oraz rzadziej całych lig. I tyle ode mnie na ten temat 
|
Do góry
|
|
|
|
#643531 - 24/08/2006 15:30
|
member
Meldunek: 06/11/2005
|
ja osobiscie porownuje wuniki ostatnich spotkan dwoch druzyn, po drugie ile bramek strzelily i stracily dane druzyny w poprzednich kolejkach, po trzecie absencje napastnikow, styl gry( ofensywny czy defensywny)
apropo's under over.. gdzie na forum moge poczytac o handicapach azjatyckich i innych odmianach under, over niz 2,5
pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#643532 - 24/08/2006 15:33
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Meldunek: 11/07/2005
|
Quote:
apropo's under over.. gdzie na forum moge poczytac o handicapach azjatyckich i innych odmianach under, over niz 2,5
http://mecz.pl/index.php?dzial=asian
|
Do góry
|
|
|
|
#643533 - 24/08/2006 16:27
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2006
|
Quote:
Widac ze nie masz pojecia o mlb
Na szczęście Ty się znasz na wszystkim i ratujesz to forum :/
Granie under/over to bardzo często jest loteria, bo o overze zazwyczaj (paradoksalnie) decyduje pierwsza bramka. Wczoraj gdyby nie gol Włodarczyka, to pewnie byłby under.
Teraz trwa przerwa w meczu Wisła Płock - Chernomorets. Przed meczem większość stawiała na under i były do tego wyraźne przesłanki, ale wystarcza ta jedna bramka Odessy (teoretycznie dalej bardziej prawdopodobny jest under) i już over staje się bardzo prawdopodobny, bo Wisła się rzuci do ataku a Odessa będzie kontrować i bramki powinny wpaść.
|
Do góry
|
|
|
|
#643535 - 24/08/2006 17:01
|
stranger
Meldunek: 20/08/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#643536 - 24/08/2006 18:06
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2006
|
superges -> Źle zinterpretowałeś moje słowa/źle wyraziłem swoje myśli. Ja poprostu uważam, że granie under/over (w piłce nożnej) jest wg mnie na tyle loteryjne, że nie opłaca się po takich kursach opierać na tym typie zakładów swojej strategii gry. Sam czasami gram under/over, ale traktuję to raczej jako dodatek do głównych zakładów i nigdy nie daję na to dużych stawek.
A jeżeli rozmawiamy już o zakładach na ilość bramek, to fajne zakłady są w Betway: 2-3 gole. Kursy oscylują w granicach 1,90-2,10 a naprawdę często coś takiego wpada.
W rewanżowych meczach 3. rundy el. LM grałem taki zakład na 3 mecze i 3 razy weszło: Benfica - Austria 1,95 Spartak - Slovan 1,95 Ajax - Kopenhaga 1,95
Dodam tylko, że 2-3 gole padły w aż 12 na 16 spotkań.
|
Do góry
|
|
|
|
#643537 - 24/08/2006 18:23
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Quote:
W rewanżowych meczach 3. rundy el. LM grałem taki zakład na 3 mecze i 3 razy weszło: Benfica - Austria 1,95 Spartak - Slovan 1,95 Ajax - Kopenhaga 1,95
ale to przeciez loteria, a wiec nastepnym razem moze nie wejsc
|
Do góry
|
|
|
|
|
|