#629435 - 03/08/2006 18:58
Stopniowe powiększanie kapitału w długim okresie czasu
|
addict
Meldunek: 14/02/2006
|
http://rapidshare.de/files/28066515/Pomna__380_anie_kapita__322_u.xls.htmlNa początek ściągnijcie sobie powyższa tabelkę. Na początku swojej przygody z bukmacherką grałem rozwaznie za małe kwoty i wychodziłem na plus, grałem systematycznie, odpowiedzialnie za małe stawki ale zysk nie był zadowalający. Ostatnio grałem inaczej - dużo kuponów bez zadnej analizy, wysokie stawki - zazwyczaj systemy 2/5 3/5 lub Lucky ale skonczyło sie to tym, że wtopiłem kilka stówek  . Ostatnio rozmawiałem z pewną osobą i ona mi powiedziała, że najlepiej mieć sytematyczny malutki dzienny % zysku od całosci posiadanej kwoty. Nic nowego pomyslalem ale zrobiłem symulację (załącznik) i troche mnie ona zadziwiła. Co sie bowiem okazało. Przykładowo mając 100 PLN - wygrywając dziennie tylko 3% budżetu po miesiącu mamy 242 PLN (kazda wygrana jest dodawana do budzetu). Inny przykład - jezeli codziennie pomnazamy swój kapitał o 10 % to zaczynając od 100 PLN pod koniec miesiąca mamy ponad 1700 PLN. W przeciągu dwóch miesięcy ta suma będzie już bardzo duza. I tera rodzi sie pytanie - w jaki sposób najlepiej/najbezpieczniej pomnażac swój budżet codziennie o 3,5 bądź 10% ogólnej wartosci kapitału? Myślałem nad kilkupoziomową progresją na AKO 3.00, ale nie na stały zysk tylko ze wzrastającym zyskiem. Czy ktoś ma jakies propozycje? Tylko nie piszcie, że predzej czy pozniej pojawi sie czarna seria bo takie ryzyko zawsze istnieje i to jest już wkalkulowane w progresję  .
|
Do góry
|
|
|
|
#629438 - 03/08/2006 19:45
Re: Stopniowe powiększanie kapitału w długim okresie czasu
|
addict
|
Dzieki za pierwsze komentarze  Valverde --> kiedys gralem tylko i wyłącznie progresje na stały zysk, ale chciałem zrobić jakiś tam konkretny obrót dziennie i nie trafiając jednej progresji stawiałem potem nastepne kupony nieco na siłę żeby tylko wypracować jakis tam z góry ustalony swój dzienny zysk. Oczywiscie masz racje co do tego, że progresja o stałym zysku jest duzo bezpieczniejsza tylko wlasnie obawiam sie tego, że grając progresje na stały zysk po niepowodzeniu będę obstawiał z taką swiadomoscią, że "musze gonić wynik" - ale z drugiej strony mozna sobie wypisac pod koniec dnia "pewniaki" na jutrzejszy dzień i już porobic wtedy kupony z AKO 3.0. Teraz spoglądam do swojej tabelki z progresją na stały zysk i faktycznie 9-cio poziomowa progresja na stały zysk 5 PLN kosztuje tylko 190 PLN - oczywiscie potem ten koszt bedzie wzrastał bo ogólny kapitał się powiększy - ja wczesniej myslałem o 4-6 poziomach ale 9 to już jest naprawde duzy komfort i duze bezpieczeństwo  . Co do samych typów to zdecydowanie 2 - maksimum 3 typy  . Pozdro  .
|
Do góry
|
|
|
|
#629441 - 03/08/2006 19:57
|
newbie
Meldunek: 07/05/2006
|
Jak by mi ktoś chciał sprzedać system przynoszący pewne 1% zysku dziennie to dałbym chyba za niego chyba fortune:) To co opisujesz to jest procent składany, oczywiście przynosi to korzyści ale trzeba mieć chociaż typy z 55% skutecznością z kursem 1.8-2.2... Tak gra większość zawodowców i jest to najczęstszy system przez nich stosowany bo jeśli obierze się za jedną jednostkę np. 1,1% to teoretycznie nie ma możliwości bankructwa... Dla mnie taki system jest znakomity, daje bardzo duże profity lepsze niż. np giełda. Ja bukmacherkę tak traktuję niestety i leje na to, że ktoś tam wygrał kasę bo 10 typów postawił albo 10 progresji mu weszło... Tak swoją drogą ja progresji mówie nie bo poprostu matematycznie się nie zgadza. Aczkolwiek jeśli ktoś zaproponuje sensowne jakieś rozwiązanie dotyczące progresji chętnie zmienie zdanie i sam zacznę też czerpać z niej zyski:) bo narazie progresja na x mnie nie ciągnie za bardzo:/ Aczkolwiek system z 1-2 jednostkami na każdy mecz nie jest dla większości ludzi którzy posiadają 50zł albo i mniej na gre... I być może dlatego ludzie stosują systemy typu progresja. Ja póki co w inwestowaniu większych pieniędzy nie mam ochoty tracić nerwy na jakieś systemy które tak czy siak doprowadzą do bankrutctwa....
|
Do góry
|
|
|
|
#629442 - 03/08/2006 20:50
|
addict
|
Ja jeszcze sie zastanawiam nad systemem powiększającym zysk dziennie o 10% kapitału  bo 5% to troche mało  . I tak sobie myslę, że mając te 100 PLN to na początku trzeba wygrać te 10 PLN i mozna kombinowac w ten deseń: 10 PLN x 1,25 = 12,50 PLN 12,50 PLN x 1,25 = 15,62 PLN 15,62 x 1,25 = 19,50 i dokładamy do puli 9,50 PLN W sumie jest to to samo co granie na AKO 2.0 tylko trzeba znaleźć jakąś opcję żeby nie traciło się całej kwoty nie trafiając np. 3-go ostatniego meczu. Można pokombinowac to z rozpisem 2/3. Progresja na 3.00 tez jest dobra bo jest o wiele bezpieczniejsza ale nie zawsze codziennie uda sie nam trafić kupon z własnie takim AKO a co za tym idzie zyski będa duzo nizsze -> jak zwykle wszystko rozchodzi się o zaleznosc ryzyko-zysk  .
|
Do góry
|
|
|
|
#629444 - 03/08/2006 21:40
|
addict
Meldunek: 28/04/2006
|
Quote:
Najlepiej dać sobie spokój z systemami. Żaden system nie zapewni Ci zysku jeśli nie będziesz poprawnie typował. A jeśli będziesz poprawnie typował to i bez systemów będziesz miał zysk. Mój sposób na bycie do przodu polega na tym że gram tylko wtedy gdy prawdopodobieństwo wejścia danego typu jest wysokie i kurs jest przyzwoity. Staram się dokładnie wyselekconować jeden typ z jak największym prawdopodobieństwem wejścia. Jeden typ wystarczy. Najważniejsze żeby wszedł. Skuteczność mam powyżej 60%. I dzięki temu mam zyski. Żaden system nie pomoże jeśli nie będzie się umiało prawidłowo wyselekcjonować tego najpewniejszego zdarzenia do zagrania. Ważne jest też u jakiego buka się gra. Ja proponuje Betfair bo tam są często najwyższe kursy. Ważne jest żeby w przypadku gdy nie ma ciekawych zdarzeń do zagrania odpuścić sobie. Lepiej odpuścić niż zagrać mało pewny typ i stracić na tym. Wielkim błędem jest zakładać sobie że codziennie muszę być do przodu ileś tam procent. Tak się nie gra jeśli chce się wygrywać. Stawiam tylko wtedy gdy uważam że jest duże prawdopodobieństwo wejścia danego typu. A gdy typy w danym dniu są niepewne to najlepiej sobie odpuścić i nie grać.
I wszystko na temat... nic dodać nic ujać 
|
Do góry
|
|
|
|
#629445 - 03/08/2006 21:49
|
newbie
Meldunek: 07/05/2006
|
Oczywiście tak też da sie grać 60% i więcej da się osiągnąć tylko, jak się gra mało typów i dobrze się je selekcjonuje. Inna bajka jest natomiast jeśli ktoś gra na sporty amerykańskie i codziennie ma 5-10. Jak ktoś twierdzi, że da się zrobić skuteczność większą niż 60% to no cóż.. Oczywiście mówimy tu cały czas o typach o kursie około 1.95:)
|
Do góry
|
|
|
|
#629449 - 06/08/2006 04:45
|
stranger
Meldunek: 06/08/2006
|
A sprawdzales ile mamy po roku? A po 10 latach? Toz to wyjda kosmiczne sumu. Tak latwo to to wyglada tylko w arkuszach kalkulacyjnych. 10% dziennie, ajka ktos napisal za 1% wszyscy an rekach by cie nosili. Startujac z 10000, 2% dziennie mamy na koniec roku "troszke" ponad 13 mln  Procent skladany to cudowna rzecz  . No ale moze nie may 10000. W czym problem wystarczy 100, najwyzej wydluzy nam sie to o 9 miesiecy.
|
Do góry
|
|
|
|
#629451 - 11/08/2006 13:46
|
enthusiast
Meldunek: 21/04/2005
|
testuje od 2dni ta metode , staram sie by moja dzienna wygrana byla rowna 3% stanu konta:) betfair stan poczatkowy 250 ojro 1dzien +3,2% 2dzien +7,8% narazie ladnie ale pewnie na dluzsza mete to i tka sie nie sprawdzi.. ale zobacze  powodzenia 
|
Do góry
|
|
|
|
#629453 - 11/08/2006 15:52
|
veteran
Meldunek: 20/12/2005
|
Przyjrzałem ten test z tego linka powyżej i jedno co powiem to, to że ani razu zaliczjąc dany poziom progresji nie powiększyłeś kapitału o zakładane 3,23%. a wygląda to tak: I etap progresji 2,42% II etap progresji 2,90% III etap progresji 1,29% IV etap progresji 3,06% V etap progresji 2,64% Te 3,23% to jest stawka na I poziom progresji. Życzę powaodzenia w dalszych próbach. 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|