Opcje tematu
#6235062 - 19/05/2014 20:27 Nurkowanie
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/12/2008
Witam wszystkich.

Czy na forum znajdują się może osoby nurkujące?
Ja właśnie rozpocząłem swój kurs PADI OWD, jeden weekend na Hańczy mam za sobą.

Jeśli ktoś jest to niech się pochwali jakimś sprzętem, zdjęciami, miejscami gdzie nurkował, na jakich głębokościach itp smile

Do góry
Bonus: Unibet
#6235488 - 20/05/2014 17:46 Re: Nurkowanie [Re: Self-Confident]
Kukis Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/06/2007
Cytat:
Czy na forum znajdują się może osoby nurkujące?

Do góry
#6238057 - 25/05/2014 23:27 Re: Nurkowanie [Re: Self-Confident]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/12/2008
no wiec moze sam pociagne temat poki co.

Wlasnie wrocilem z drugiego weekendu tym razem bylismy nad jeziorem Narty, byla super pogoda, woda ok 20 stopni, widocznosc na ok 2-4 metry, chyba ze zamulili dno to na 30 cm smile

Bedac te 2 weekendy zdalem praktyke i egzamin teoretyczny na kurs OWD PADI. Nie jest trudno go zdac, sa niektore elementy ktore trzeba zrobic bo inaczej nie przepuszcza, u nas jedna dziewczyna niestety musi jeszcze jechac. Jest to podstawowy kurs, potem jest adcance, deep, rescue i wiele wiele innych.

Zawsze uwielbialem plywac, a w dziecinstwie mnie rodzice nie mogli wyciagnac z wanny bo plkalem, wiec musieli wyjmowac korek i tlumacyzc ze woda sama uciekla, ale w nurkowaniu ta chec do wody niewiela mi pomogla. Ja tez triche inaczej zaczalem kurs, wiekszosc robi najpierw zadania na basenie a dopiero potem wody otwarte, mnie odrazu puscili na wody otwarte i to jeszcze Hancze na poczatek, jednak jak ktos zaczyna to polecam najpierw zabawe na basenie. A wracajac do konfrontacji ja woda, to musze przyznac, ze naprawde nurkowanie to cos innego. Musisz przede wszystkim zachowywac spokoj, myslec o wielu czynnikach, o partnerze, scisle sluchac sie wytyczych itp. Do tego jest to naprawde meczycy sport, masz na plecach jakies 30-40 kg, tachasz to na plaze, potem do wody itd. JEszcze ja wazne ok 105 kg wiec mialem blaastu z 14 kg to wez teraz sobie z tym chodz, albo rob cwiczenie zdejmowanie i zakladanie pasa pod woda smile

jakby ktos mial jakies pytania to niech pisze, jestem mega poczatkujaym w tym temacie, ale podsluchalem rozmow madrzejszych i cos tam wiem, w teori, bo praktyka przyjdzie z czasem.

Aaa jeszcze dodam, ze tydzien temu jak juz mielismy wchodzic do wody pierwsy raz, to jeden od nas, doswiadoczny koles, ponad 100 nurow, stracil przytomnosc w wodzie, nieoddychal sam pare minut, helikopter musial go ptrzetransportowac do szpitala, takze fajna "zacheta" byla dla nowicjuszy.

Do góry
#6238814 - 27/05/2014 14:07 Re: Nurkowanie [Re: Self-Confident]
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
5,0 na Suareza że otrzyma kartkę za nurkowanie w Unibecie (chyba warto).

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08