Ludzie graja roznymi metodami... jeden gra progresja, drugi gra swoje typy, trzeci korzysta na sępa z cudzych typow. Efekt jest rozny, zwykle predzej czy pozniej ludzie wtapiaja wszystko. O systemach sie pewnie juz troche naczytaliscie, ale z tego co widze to wiekszosc tych systemow jest dosyc podobne do siebie. Mysle ze wymyslilem cos nowego

Pomyslalem sobie o pomieszaniu progresji z graniem na czyjes typy. Jak to ma wygladac ?
Szukam w sieci/moze byc tu na forum, dobrych typerow, ktorzy maja na oko skutecznosc wieksza niz 50% i podaja typy o kursach 1.6-1.7 i wyzsze. Im wiecej typerow tym lepiej. No i moja praca polega teraz na tym by sledzic ich typy i notowac serie ich trafnosci. Wszsytko zapisuje sobie codziennie w excelu, gdzie widze, kto ma jaka serie trafien. Przy wtopieniu 3,4 lub 5 typow z rzedu przez danego typera (w zaleznosci od tego czy ufam danemu typerowi, czy sam tez uwazam ze dany typ wejdzie czy nie, itp...), stawiam na przelamanie jego passy. Jesli nie trafi to zwiekszam odrobine stawke, nie za mocno... bezpiecznie w zaleznosci od kursu, tak zeby wyjsc na plus iles tam (tez w zaleznosci od tego jak sam oceniam typa, jaki mam humor, itd

). Oczywiscie stawka pierwszego typa jest tez odpowiednio niska w stosunku do calego budzetu, powiedzmy 1-2%. Jak koles za duzo trafia to tez mozna postawic na to ze w koncu wtopi, tak tez robie

Najlepiej korzystac z typow ludzi ktorzy podaja typy codziennie, wtedy mam wieksze pole do popisu w kwestii statystycznej i co sie z tym laczy, wiekszy wybor typow.
Ja na przyklad korzystam z tego "forum", gdzie amerykanie podaja swoje typy MLB (po lewej mozna sobie kliknac w dzial o NBA, NHL, itp):
http://www.thesportsboard.com/forumdisplay.php?s=&forumid=34wypisuje sobie wszystkie ksywy kolesi ktorzy podaja typy w tematach "Monday/Tuesday/itd...Mlb Play Of The Day Thread". Codziennie kazdy daje jednego typa i mozna sobie spokojnie zapisac co kto postawil i sledzic trend w jakim jest dany gracz. Kursy w MLB sa zwykle kozackie wiec jest spore pole do popisu.
Jaki jest efekt takiego grania ? Jestem na plus i ciagle ide do przodu. Niestety jestem leniem i kosztuje mnie to duzo wysilku i mobilizacji, a z tym bardzo ciezko u mnie

poza tym nie mam czasu za bardzo na skrupulatne notowanie co i jak, wiec jesli ktos mialby ochote w to wlezc i zalozyc swoj temat tu na forum, to zapraszam do przetestowania mojego "systemu"
pozdrawiam