#4440688 - 09/02/2011 19:26
Neostrada czy Netia? Szybki net 20mb/s Co wybrać.. może coś innego?
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Meldunek: 11/07/2005
|
Witam. Proszę o radę jaki zamówić internet powiem tak moja sytuacja jest taka. Mam w TP stacjonarny (nadal :/ nie moja to decyzja 50zł abonament) i chcę założyć w najbliższe dni szybki internet minimum 20mb/s mam w domu 2 laptopy (jeden mój drugi siostry, która po części mieszka oddzielnie na górze z nią do podziału mam interes) planuję zakup 3laptopa (kiedyś na pewno) z 5tv, bądź więcej jakbym chciał bo jestem w posiadaniu. Neo ma ofertę z telewizją, ale netia tańszy sam internet. Dopiero zabieram się za tworzenie mapy myśli by porównać ofertę. Cel tego wszystkiego jest bym miał jak najbardziej mobilny tryb życia w domu, więc początkowo wygrywa tv+net w neo w takiej postaci, w domu z 5osób i wszyscy by byli zadowoleni. Tylko proszę o poradę albo jest jakaś inna lepsza oferta na rynku która by pasowała do mojej sytuacji? Buk zapłać! 
|
Do góry
|
|
|
|
#4441079 - 09/02/2011 21:49
Re: Neostrada czy Netia? Szybki net 20mb/s Co wybrać.. może coś innego?
[Re: Izajasza53]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/11/2010
|
Około 20 Mb będzie, jeśli w pobliżu masz światłowody, inaczej nie ma o czym marzyć, niezależnie czy TP S.A czy Netia. Reklama reklamą, ale kto pracuje (  ) w tej firmie ten wie. W Netii są problemy z IP, TP ma z dupy ceny internetu, a ta telewizja to też takie nijakie. Co do telefonu, jak bardzo chcesz mieć stacjonarny, to masz za 40 pln brutto teraz akcje gdzie też jest 60 min free na lokalne i międzymiastowe, tak jak za 50 pln normalnie, ale aneks na 24mce trzeba podpisać. Jeżeli chcesz mieć internet z TP, nie musisz mieć telefonu, wystarczy opłacać łącze, to jest koło 36 pln brutto + cena internetu za miech. Sam internet z TP jest dobry, nie ma problemów z dostawą, w zależności od słupa, na routerach śmiga lekko, sam mam 3 kompy tak zrobione. Co do jakości internetu z konkurencji się nie wypowiem, bo nie miałem styczności w normalnych warunkach. Jakbyś chciał znać jakieś szczegóły to pisz śmiało. 
|
Do góry
|
|
|
|
#4442386 - 10/02/2011 03:41
[Re: CFab]
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
Chłopaki słusznie prawią, wpierw dowiedz się czy są możliwości techniczne by 20 MB chodziło. Teoretycznie odległość od Ciebie do szafki powinna wynosić nie więcej jak 800 m bodajże, chociaż dochodzą tłumienności i inne tego typu bzdety, więc różnie być może. U mnie to było 1200 m i według fachowców 20 mb miało działać. Ostatecznie zdecydowałem się na 10 MB. Neo czy netia?? Czort jeden wie. W sumie Netia świadczy usługę po łączach tepsy, więc to samo powinno być. Porównaj zatem koszta. Tepsa w sumie całkiem fajnie zeszła teraz z cenami, chociaż różnice pomiędzy poszczególnymi opcjami są śmieszne (20 mb droższe 3 czy 5 zł od 10 mb). Mó przełożony dostał do testowania łącze 40 MB w tepsie. Ech, też bym chciał 
|
Do góry
|
|
|
|
#4442542 - 10/02/2011 04:05
[Re: -Adrian-]
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
Miał łącze 20 Mb (to chyba podstawowy warunek) + znajomości Hmm, chociaż w sumie jestem trochę nieprecyzyjny i przesadzam z tymi znajomościami. Po prostu zadzwoniono do niego i zaproponowano taką możliwość. Dostał nowy modem do tego.
|
Do góry
|
|
|
|
#4442676 - 10/02/2011 04:35
[Re: Izajasza53]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/05/2005
|
Tutaj sprawdzisz, czy 20 MB jest dostępne na Twojej linii. http://skantarek.netia.plPo sprawdzeniu, na dole zaznacz "Pełne informacje" i tam będzie odpowiednia adnotacja.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|