#5169531 - 24/01/2012 20:38
Re: Film, TV, seriale [32]
[Re: rafael86]
|
Meldunek: 12/10/2003
|
Poszukuję 2-3 ciekawych filmów, w których motywem przewodnim będzie problem dotykającej człowieka jakieś choroby, niepełnosprawności. Najlepiej coś na faktach autentycznych, jakiś dokument też może być.
z góry dzięki za pomoc Przyszły mi na myśl, te dwa: http://www.filmweb.pl/film/Sam-2001-32021http://www.filmweb.pl/film/Brzydkie+s%C5%82owa-2009-550783 W tym drugim jest napisane, że to Dokument, ale tak nie jest 
|
Do góry
|
|
|
|
#5169655 - 24/01/2012 22:14
[Re: mat2000]
|
enthusiast
Meldunek: 03/10/2007
|
Poszukuję 2-3 ciekawych filmów, w których motywem przewodnim będzie problem dotykającej człowieka jakieś choroby, niepełnosprawności. Najlepiej coś na faktach autentycznych, jakiś dokument też może być.
z góry dzięki za pomoc według mnie idealnie pasujący film to Motyl i skafander Prawdziwa historia redaktora francuskiego czasopisma "Elle", Jean-Dominique'a Bauby, który w wieku 43 lat zostaje sparaliżowany w wyniku udaru. Paraliż obejmuje całe jego ciało z wyjątkiem lewego oka. Mogąc posługiwać się jedynie okiem do komunikowania się z bliskimi, Bauby próbuje odtworzyć wspomnienia i opisać wszystkie aspekty swojego wewnętrznego świata - poczynając od psychicznego udręczenia spowodowanego uwięzieniem we własnym ciele, po wyimaginowane opowieści ze światów, które odwiedził w swoim umyśle.
|
Do góry
|
|
|
|
#5170014 - 25/01/2012 01:22
[Re: Goget]
|
Villain
Meldunek: 27/08/2004
|
http://www.filmweb.pl/Zakochany.Bez.Pamiecibardzo ciekawie opowiedziana historia, nieco zagmatwana, wymaga uwagi i nieco wrazliwosci ale moim zdaniem naprawde warto, do tego niezła obsada. Scenarzysta Carlie Kaufman - ten od Adaptacji, Byc jak John Malkovich, czy Niebezpieczny umysł - i tutaj rowniez wchodzimy do srodka umyslu:) Calosc skutkuje naprawde wysokim miejscem filmu w rankingu IMDB (w Polsce juz nieco gorzej), a szkoda bo mozna ten film przegapic. Ja na przyklad wpadlem na niego dopiero teraz. Na pewno nie jest to komedia romatyczna jak niektore opisy sugeruja 
|
Do góry
|
|
|
|
#5171144 - 25/01/2012 16:59
[Re: rafael86]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/06/2003
|
z góry dzięki za pomoc Polecam wspominany już Motyl i Skafanderod siebie mogę dorzucić Przełamując Fale zresztą ten film to już niemal klasyk, jeśli ktoś nie oglądał, to pozycja obowiązkowa.
|
Do góry
|
|
|
|
#5171152 - 25/01/2012 17:05
[Re: Coronach]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 10/02/2005
|
z góry dzięki za pomoc Polecam wspominany już Motyl i Skafanderod siebie mogę dorzucić Przełamując Fale zresztą ten film to już niemal klasyk, jeśli ktoś nie oglądał, to pozycja obowiązkowa. Choć goni nas czas
|
Do góry
|
|
|
|
#5171212 - 25/01/2012 17:34
[Re: Goget]
|
Carpal Tunnel
|
I kilka słów o Dziewczynie z tatuażem
Film przyzwoity, świeta czołówka, w ogóle Treznor się świetnie sprawdza z muzyce filmowej. Momentami trochę poszarpana akcja, zmiany w stostunku do książki są, ale w sumie bardziej kosmetyczne niż jakieś radykalne cuda. Nie oglądałem jeszcze wersji szwedzkiej, więc nie porównam dwóch Lisbeth, amerykańska jest niezła, fajnie zagrała ale nominacja do oskara... ??
Generalnie fajnie się oglądało choć film trochę za długi, końcówka już nuży. Rzadko to piszę ale moim zdaniem film lepszy od bardzo przereklamowanej, bardzo przeciętnej książki. I pozytywne jest, że Lisbeth jest trochę mniej supergirl niż w książce, aczkolwiek w 2 części to się pewnie zmieni.
Film wart obejrzenia, przyzwoite kino.
|
Do góry
|
|
|
|
#5171217 - 25/01/2012 17:39
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#5171256 - 25/01/2012 18:13
|
addict
Meldunek: 27/10/2011
|
I kilka słów o Dziewczynie z tatuażem
Film przyzwoity, świeta czołówka, w ogóle Treznor się świetnie sprawdza z muzyce filmowej. Momentami trochę poszarpana akcja, zmiany w stostunku do książki są, ale w sumie bardziej kosmetyczne niż jakieś radykalne cuda. Nie oglądałem jeszcze wersji szwedzkiej, więc nie porównam dwóch Lisbeth, amerykańska jest niezła, fajnie zagrała ale nominacja do oskara... ??
Generalnie fajnie się oglądało choć film trochę za długi, końcówka już nuży. Rzadko to piszę ale moim zdaniem film lepszy od bardzo przereklamowanej, bardzo przeciętnej książki. I pozytywne jest, że Lisbeth jest trochę mniej supergirl niż w książce, aczkolwiek w 2 części to się pewnie zmieni.
Film wart obejrzenia, przyzwoite kino. Na prawde godny film 
|
Do góry
|
|
|
|
#5172537 - 26/01/2012 03:21
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
Oczywiście chodzi o Trenta Reznora  Tego chyba nie musiałeś dodawać  Reznor jest klasą samą w sobie i mimo że robi muzykę nie tylko do dobrych filmów (chociażby Facebook) to zasługuje na uznanie. PS. Informatyk w filmie ma NIN na koszulce - stereotyp  I kilka słów o Dziewczynie z tatuażem
Film wart obejrzenia, przyzwoite kino. Wg mnie bardzo dobra ekranizacja powieści. Oglądałem wersję szwedzką i nie trudno byłoby ją przebić, dlatego też obawiałem się co zrobią amerykanie. Na szczęście się przyłożyli i wyszło ciekawie. Po pierwsze film był kręcony w Szwecji, grało sporo Szwedów a aktorzy mówili z taki akcentami jakby specjalnie się uczyli angielskiego do filmu. Film jest rzeczywiście długi ale trzy główne wątki plus rozpoczęcie kolejnych musi trochę zająć. Ja mam tendencję do czucia znużenia w trakcie filmu, ten wciągnął mnie w całości. Może dlatego, że czytałem książkę... Polecam obejrzeć go w kinie.
|
Do góry
|
|
|
|
#5172908 - 26/01/2012 04:58
[Re: micha$]
|
Villain
Meldunek: 27/08/2004
|
W matni ostatnio odswiezam stare filmy - dzis obejrzalem na MGM "W matni" rewelacyjnie zagrane (Jason Patric, Jeenifer Jasen Leigh) swietne studium pracy policjantow w DEA (nie wiem czy wtedy to juz bylo DEA w kazdym razie wydzial antynarkotykowy). Zdecydowanie wciąga - do tego przepiekna muzyka Erica Claptona. Pozycja obowiazkowa moim zdaniem, a film w zasadzie nieznany w Polsce, przynajmniej patrzac na ilosc ocen na filmwebie.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|