Strona 8 z 21 < 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 20 21 >
Opcje tematu
#480509 - 10/01/2006 15:58 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grzegorz Offline
addict

Meldunek: 29/10/2004
tak piotr to zalezy od buka rozumiem ze jestes zbyt nisko w hierarchi aby cos wiedziec? ale jezeli zalezy to od buka to CZEMU NIE MAM JASNEJ ODPOWIEDZI PRZEZ 24h? przeciez to jest smieszne podajecie mi suche cyfry i konto i myslicie ze z rana polece zaplace brak słów

Do góry
Bonus: Unibet
#480510 - 10/01/2006 16:07 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
Ja pierodole, no w tej Polsce to sie nigdy nic nie zmieni jak bedzie ogolone przyzwolenie na tego typu czyny. Zrozumcie ludzie, koles wydaje nie swoje pieniadze, czy jak pracownik banku defrauduje kase banku to jest wszystko cacy, wydaje nie swoja kase czyli poprostu kradnie, i dopóki w tym kraju ludzie beda patrzec na takie sprawy jak na "o, udalo mu sie", a nie jak na kradziez, to sie bardzo dlugo nic nie zmieni. I nie ma tu nic do rzeczy fakt czy expekt kogos tam oszukal na pare zlotych czy nie !!!!!

Do góry
#480511 - 10/01/2006 16:10 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grzegorz Offline
addict

aha qbas czyli expekt kradnie - dobrze, expekt zrobi pomylke na nieswoja korzysc - koniec swiata tak? kwota duza owszem ale to juz niewazne moglo byc 500zl dla kogos rownie duzo. Tu nie chodzi o to ze ja kogos okradam co ja mam dostep do konta expekta i moge wyjmowac kase? jakbym tam pracowal i wyprowadzil to oczywiscie KRADZIEZ ale nie takie cos ja nie uznaje tego za kradziez jedynie z dobrej woli chce ugody koniec

Do góry
#480512 - 10/01/2006 16:13 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

ok, ale ezpekt ma swoj regulamin i wg niego postepuje /ty grajac u niech zgadzasz sie na ten regulamin/ a ty musisz postepowac wg prawa/zasad moralnych

Do góry
#480513 - 10/01/2006 16:16 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grzegorz Offline
addict

sorry ale w tej kwestii moja zasada moralna jest ograc buka moze nie najlepsze tlumaczenie ale wygram a kasynie/zakladach/pokerze 10tys czy nie wygram a zostanie mi to wyplacone traktuje podobnie

Do góry
#480514 - 10/01/2006 16:18 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
kazow Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/11/2004
ok...widze ze sie nadyskutujecie...tylko powiedzcie mi 8 stron waszej dyskusji...i zalozmy ze ktorys ktoregos przekona...ale czy expekt wezmie to pod uwage? heh

Do góry
#480515 - 10/01/2006 16:21 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grzegorz Offline
addict

juz piotr probowal wtopic sie w tlum i wypowiadac sie na swoja korzysc wiec mysle ze jednak kombinuja jak tylko moga i sledza to uwaznie to raz dwa ze dalej nie odpisali mi w sprawie ugody czy placenia tego to mam myslec ze juz nieaktualne?

Do góry
#480516 - 10/01/2006 16:21 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grabtom Offline
old hand

Meldunek: 30/06/2002
No to i ja się wypowiem.

To czy Expekt to dobry czy słaby buk, nie oceniam. Kiedyś grałem tam, teraz nie gram. Czytałem, słyszałem o wielu ich wpadkach, osobiście jak grałem tam, a było to jakoś 2-3 lata temu, to nie zadarzyło mi się, aby mine w jakiś sposób skrzywdzili.
Brat też tam kiedyś grał, wypłacał 500zł, dostał dwa przelewy po 500zł. Napisał maila i oddał pieniądze i tyle. Wiadomo że każdemu zdaży się pomyłka. Tyle historii, teraz czas na konkretne odniesienie się do sprawy.

Grzegorz przywłaszczając te 17 tysięcy postąpił po pierwsze nieuczciwie, po drugie beznadziejnie głupio.
No bo jak to nazwać? Na koncie pojawia się 17 tysiączków. I co? Dar niebios? Chyba nie. Tym bardziej że znał nadawcę pieniędzy i wiedział że pochodzą z Expekta i miał świadomość tego, że te pieniądze mu się nie należą. Powinien powiadomić o tym bukmachera i tyle, a nie puszczać kasę w obrót. Żeby to jeszcze wpłacił na lokatę, może by i jakiś procent dostał, a tak nie ma kasy a jest dług.
Ten przypadek można porównać do pewnej sprawy jaka miał miejsce w moim mieście - w Białymstoku. Jakoś rok czy 2 lata temu, pewna bedomna kobieta spała na dworcu PKS. Jak się obudziła zoboczyła, że koło niej leży jakaś torba, okazało się że było w niej kilka tysięcy złotych. Co ciekawe poszła z nimi na policję, stróże prawa spisali protokół, zarekwirowali pieniądze i zaczęły się poszukiwania właściciela. Wedle prawa, tak właśnie powinno być, gdyby nie udało się znaleźć właściciela pieniędzy, otrzymałaby je ów bezdomna kobieta, po opłaceniu podatku.

Twoja sprawa Grzegorz jest podobna, znalazłeś pieniądze, powinieneś szukać właściciela. Ty znałeś właściciela a pieniędzy nie oddałeś. I tyle. Wszelkie tłumaczenia, że buk się pomylił, niech ponosi konsekwencje i generalnie to może naskoczyć. Nie ma co porównywać tego do pomyłki przy doładowaniu telefonu. Gdyby chodziło o pomyłkę 50 -> 500 to buk by powarczał powarczał i machnął ręką. Tu kwota jest znacznie poważniejsza więc nie sądzę aby Expekt ot tak przeszedł sobie nad tym do porządku dziennego. Nie wiem czy ma jakieś możliwości prawne odzyskania pieniędzy i czy Grzegorz może ponieść konsekwencje, ale nie ulega wątpliwości że postąpił niewłaściwie i poprostu głupio.

Do góry
#480517 - 10/01/2006 16:23 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
sports Offline
addict

Meldunek: 27/09/2005
.....okazja czyni zlodzieja....

to tylko taka dygresja

ale idac tropem tych co wsciekle bronia buków w tym przypadku expekta chcialem zapytac o 2 rzeczy

1) jak to jest nawet patrzac w regulamin ze firma moze naginac go do swoich potrzeb w strone w ktora im wygodnie?
2) jesli zagram mecz agassi - chadaj na 1 po kursie 3.00 to w sumie tez powinienem im oddac kase bo w sumie popelnili blad (wiem ze to abstrakcja bo sami wczesniej zrobia zwrot:)

P.S. bukmacherka to swietny interes i taki expekcik powinien miec sito kontroli zanim wysla komus kase wiec jesli tego nie robia niech lub sie nie znaja to juz nie jest problem grzegorza,

Do góry
#480518 - 10/01/2006 16:29 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grabtom Offline
old hand

Meldunek: 30/06/2002
Quote:

.....okazja czyni zlodzieja....

Ale to nie znaczy, że trzeba z tej okazji korzystać - to raz.

A dwa - pkradanie złodzieja to też przestępstwo.

Do góry
#480519 - 10/01/2006 16:33 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
sports Offline
addict

Meldunek: 27/09/2005
a czy ja pisalem ze trzeba???

tak mi sie tylko nasunelo, ja nikogo nie oskarzam ani nie bronie

ale denerwuje mnie to jaki buk teraz jest biedny, a jak oni wycinaja numery i numerki to albo zaslanaija sie regulaminami albo wogole nie odowiadaja

to takie PRAWO KALEGO....ale jesli chce sie w tym swiecie egzystowac to trzeba sie z tym pogodzic

to jest wojna albo buk gracza albo gracz buka nie da sie aby wszyscy zarabiali..... tak jak w piramidzie - system argentynski

Do góry
#480520 - 10/01/2006 16:33 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grzegorz Offline
addict

fajnie się temat rozwija no najlepsza w tym przypadku ugoda expekt powinien poniesc jakies straty za taka rozrzutnosc a i ja bede spokojny ze zachowalem sie jak przystoi, bo teoretycznie moglem wszystko dawno miec na kontach, w expekcie zmienic dane osobowe, powiedziec prosze o zablokowanie konta zablokowac e-maila i... to juz nie moj problem ile mi wyplaciliscie ja u was konta nie mam przykro mi nie zabieram glosu

Do góry
#480521 - 10/01/2006 16:49 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
Wahi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/09/2003
piotr34 dzisiaj zarejestrowany i wrecz wszystkie jego wiadomosci napisane sa w tym temacie Na poczatku tak smiesznie namawial by zrobic zrzutke na grzegorza, w 1 chwili myslalem, ze to grzegorz teraz raczej pewne, ze ktos z expa.

Jego odpowiedzi wygladaja jakby pisalo je pare roznych osob, z ktorych do tego nie kazda zna polski :D
No i wali takie smieszne kropki na koncu wypowiedzi - zupelnie nie spotykane na forum nie tylko tym

Do góry
#480522 - 10/01/2006 17:30 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
andj Offline
veteran

Meldunek: 16/02/2005
grzegorz, nie daj sie

Internetowi bukmacherzy działają w Polsce nielegalnie. W co najmniej kilku punktach łamią ustawę o grach losowych i zakładach wzajemnych. Okradają też skarb państwa, nie odprowadzając podatku od zawieranych w Polsce zakładów... Łamią też zakaz reklamy firm bukmacherskich (reklamując się na meczach i imprezach organizowanych w Polsce)

Z punktu widzenia polskiego prawa, nie mogą Ci nic zrobić Pod jurysdykcję Malty czy Gibraltaru nie podlegasz, bo jesteś obywatelem Polski i tu prowadziłeś wszelkie operacje... Tylko polski sąd mógłby wydać Ci nakaz zapłaty. Ale, by to zrobić, musiałby istnieć między Tobą, a expektem jakiś stosunek prawny (umowa lub coś)... Nic takiego nie istnieje, sam fakt wpłaty pieniędzy na konto jakiejś zagranicznej, działającej u nas nielegalnie firmy, nie powoduje zawiązania takiego stosunku...

Jeśli expekt nie da Ci spokoju i zacznie w jakiś, uciążliwy dla Ciebie sposób, dochodzić tych pieniędzy, daj znać... Wtedy to już będzie temat do sprzedania w mediach (ja w każdym razie chętnie zrobiłbym z tego tematu jakiś fajny materiał ). Jak coś, pisz na prive'a

pozdruffki!

Do góry
#480523 - 10/01/2006 18:00 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
Godfather Offline
addict

Meldunek: 05/04/2004
Zgadzam się w zupełności, że Grzegorz postąpił beznadziejnie głupio. Ba, rzekłbym nawet że dał dupska na całej linii. Po wpłynięciu tej kasy na moneybookers powinien był od razu zlecać wypłate do banku i potem jeszcze najlepiej wycofać ją szybko i schować do skarpety dopóki sprawa nie przycichnie.
A tak kasa rozpuszczona/zablokowana i tylko smród pozostał.
Wprawdzie smród sie rozejdzie w niedługim czasie, bo expekt to moze mu skoczyć tam, gdzie go może w dupe pocałować, tylko kasy szkoda...

Do góry
#480524 - 10/01/2006 18:10 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Az mnie dziwi glupota ludzi wypowiadajacych sie w tym temacie, czy jak np. bedziecie sie wymianiac z kims kasa i przez przypadek wcisnie wam sie za dlugo 0 i wyslecie 10000 zamiast 100, to stwierdzicie ze to wasz blad i odpuszczacie ta kase ????!!!!!!

Do góry
#480525 - 10/01/2006 18:16 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Temat jest namawianiem do zlego, bo czyn popelniony przez autora tematu to prawie kradziez,
andj popierasz takie postepowanie?? wspolczuje.
Nie wiem jakie kroki moze podjac expekt ale mysle ze sprawy nie odpusci konto na MB zostalo zablokowane zapewne na zyczenie bukmachera i trudno sie dziwic, beda probowali odzyskac swoje pieniadze.
Nie wypowiadam sie na temat zagarniecia tej kwoty ale teksty w stylu ze stalo sie tak przez przypadek bo nie zauwazylem ze mam wiecej na koncie jest smieszne i stawia autora w niekorzystnym swietle, nie neguje prawdziwosci owej historii ale poddaje pod watpliwosc.
jesli jest prawdziwa to zycze pomyslnego zakonczenia sprawy czyli dogadania sie bukmacherem na korzystnych warunkach, jak dla mnie oczywiste jest ze pieniadze powinnienes zwrocic.

Do góry
#480526 - 10/01/2006 18:17 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grzegorz Offline
addict

qbas: ale caly czas mowimy o przypadkach czyzby expekt wysylal pieniadze gdzie popadnie ile popadnie? a potem zlicza co zle poprzesylal i pisze o zwroty? nie ta liga podobno pieniadze sa w 100% bezpieczne wiec jesli tak jest to teraz ten ktos musi dostac swoje a z moimi pomyslimy

Do góry
#480527 - 10/01/2006 18:21 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
El mechanico Offline
member

Meldunek: 26/07/2003
Tak jak napisał andj- Sądem właściwym jest Sąd właściwy dla miejsca prowadzenia (zarejestrowania) przedsiębiorstwa. W tym wypadku- Sądem właściwym miejscowo jest sąd maltański. Idąc dalej tym tropem- mogą Cie pozwać w procesie cywilnym przed tym sądem. Jest jedno małe "ale"- wszystkie dokumenty muszą być przygotowane w dwóch językach- dla sądu "ichniego" i dla sądu "naszego". Sama procedura może być i z pewnością jest skomplikowana. Niestety nie mam pojęcia jak stanowi prawo maltańskie w tej kwestii, ale jedno jest pewne- to wszystko będzie trwło długo. Zakładając, że wytoczą Ci proces cywilny domagając się spłaty MYLNIE przelanych pieniędzy będą musieli udowodnić szereg rzeczy.Nawet, gdy je udowodnią- Ty będziesz mógł się od tego odwołać- przed sądem "naszym" i przed sądem "ichnim". Powództwo cywilne pomiędzy dwoma państwami członkowskimi (czyli państwami UE, ich obywatelami- Ty jako osoba fizyczna i EXPEKT jako spółka) może doprowadzić do wydania nakazu zapłaty. W wypadku uprawomocnienia- komornik. Ale, ale... Już doszło do złamania prawa, bowiem MB bezprawnie zablokował Twoje konto!!Bez żadnego nakazu czy wyroku zajęli wszystkie środki zgromadzone na Twoim koncie! Chyba że EXPEKT udowodnił, że przez POMYŁKĘ przelał XXXX pieniądzorów na to konto. Wówczas MB "zesztornował" (anulował) te wpłaty i okazało się, że masz niewystarczającą ilość środków na koncie, ponieważ wszystko puściłeś już na wódkę, dziwki, skutery wodne,limuzyny i petardy.Jeśli nie- to masz pretekst do odwołania- "Jam żem kciał, ale łoni mię zamkli kąto". I tyle.Jeśli po "zesztornowaniu" okazało się, że w rubryce "winien" jest więcej niż "ma", to musisz:
a) wystosować do MB oficjalne pismo z zapytaniem "Dlaczego?" i "Ile zajęli?". Czy zajęte środki wróciły do spółki EXPEKT? Jeśli tak- to ile. Jeśli tak- to proś o potwierdzenie dokonania przelewu z Twojego konta do EXPEKT. Tym samym zostanie uznane (w przypadku przegranej), że Twój dług się zmniejszył o tę kwotę;
b)jedno co jest ważne- nie podawaj nigdzie, w żadnych privach, etc. swoich danych.Dobry prawnik ściągnie to potem i leżysz- bo sam się chełpiłeś jakeś to EXPEKTA oszukał i że o tym WIEDZIAŁEŚ!A tak- nie wiedziałem, mam kilka kont, głupi Jasiu sie nie uczył, skąd ma Jan to mądry wiedzieć?
c) jak już pisałem wcześniej gdzies i kiedyś- sprawdź, gdzie ma siedzibę MB, w razie sprawy odwołuj się do nich, wzywaj na świadka, na konfrontacje, takie tam. W ciągu dwóch lat może Ci się uda zgromadzić środki na oddanie, a odsetki ustawowe w Polsce w tej chwili w sprawach gospodarczych to bodajże 10% w skali roku.Bo jeśli zostaniesz osądzony- to jako obywatel RP tylko i wyłącznie przez polskie prawo.(przynajmniej takie masz prawa w konstytucji).
I na sam koniec- bo z tym najtrudniej- jeśli złodziej okrada złodzieja, to i tak jest to przestępstwo.Ale- zakłądy są legalne na Malcie w necie, a w Polsce nie.
WNIOSEK- z dużym prawdopodobieństwem nie zrobią Ci NIC!Nawet nie mogą sprzedać długu firmie windykacyjnej, bo taka firma musi działać w oparciu o prawo kraju, na którego terenie działa. Koło się zamyka. Będę śledził ten temat z wielkim zainteresowaniem. Napisz koniecznie co odpisali Tobie z EXPEKTA- wtedy będzie wiadomo więcej.

Do góry
#480528 - 10/01/2006 18:22 Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
grzegorz Offline
addict

Mysle ze expekt musi powaznie to wyjasnic w swoim dziale finansowym potem proponowac mi jakies rozwiazanie biszop czy Ty bys poszedl z rana i przelal te pieniadze jak by ci expekt napisal ze wyslalismy ci nie wiem 500zl wiecej a ty masz 3000 na koncie i jakos ci to umknelo ze nie wyplacales od nich a masz sorry jestem w tej sytuacji chyba po stronie wygrywajacej i w ich interesie jest przekonac mnie ze oddaj to dostaniesz bonusa porzadnego czyli oddaj iles %

Do góry
Strona 8 z 21 < 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 20 21 >

Moderator:  rafal08