#4507118 - 05/03/2011 23:41
Re: Moneybookers [23]
[Re: Conrad]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 20/07/2007
|
@ Goget
" Nie wiem czy coś się zmieni wraz z tą nową ustawą, ale do tej pory Polacy nie mogli brać udziału w zagranicznych zakładach jedynie na terenie Polski.
Tak więc buki czy MB same z siebie nie zbanują Polaków. "
Jedno nie wynika z drugiego. Bo tu nie chodzi ( z perspektywy buka) o możliwość ścigania gracza, a o możliwość ścigania buka przez Polskę.
Według Kapicy ma to zmienić "właściwość miejscowa" przez samo wprowadzenie zapisu, że jeśli strona jest po polsku, itd, w skrócie można rzec - jeśli jest przeznaczona dla Polaków, to stosuje się prawo polskie. A to oznacza, że Polska wszczyna postępowanie i jako już wszczęte przez państwo należące do UE, może być kontynuowane przed trybunałami unijnymi.
Czy ma rację - zobaczymy.
|
Do góry
|
|
|
|
#4509600 - 06/03/2011 22:52
[Re: Art300]
|
Knockin' On Heaven's Door
Meldunek: 21/03/2007
|
@ Goget
" Nie wiem czy coś się zmieni wraz z tą nową ustawą, ale do tej pory Polacy nie mogli brać udziału w zagranicznych zakładach jedynie na terenie Polski.
Tak więc buki czy MB same z siebie nie zbanują Polaków. "
Jedno nie wynika z drugiego. Bo tu nie chodzi ( z perspektywy buka) o możliwość ścigania gracza, a o możliwość ścigania buka przez Polskę.
Według Kapicy ma to zmienić "właściwość miejscowa" przez samo wprowadzenie zapisu, że jeśli strona jest po polsku, itd, w skrócie można rzec - jeśli jest przeznaczona dla Polaków, to stosuje się prawo polskie. A to oznacza, że Polska wszczyna postępowanie i jako już wszczęte przez państwo należące do UE, może być kontynuowane przed trybunałami unijnymi.
Czy ma rację - zobaczymy. i co czekać  na wyrok z 7-10 lat Przypominam,ze wg ETS koncesjonowanie zakladów wzajemnych jest ograniczeniem swobodnej przedsiębiorczości 72 W świetle całości powyższych rozważań na przedstawione pytania należy odpowiedzieć w następujący sposób: 1) Uregulowania krajowe zakazujące prowadzenia działalności w zakresie zbierania, przyjmowania, rejestracji i przekazywania ofert zakładów wzajemnych, w szczególności na imprezy sportowe, bez koncesji lub zezwolenia policji wydawanego przez dane państwo członkowskie, stanowią ograniczenie swobody przedsiębiorczości i swobody świadczenia usług, o których mowa w art. 43 WE i art. 49 WE. 2) Do sądów krajowych należy zbadanie, czy w zakresie, w jakim uregulowania krajowe ograniczają ilość podmiotów gospodarczych działających w sektorze gier losowych, służą one rzeczywiście względom zapobiegania wykorzystywaniu działalności w tym sektorze w celach przestępczych lub w celu dokonywania oszustw. 3) Artykuły 43 WE i 49 WE należy interpretować w ten sposób, że pozostają one w sprzeczności z uregulowaniami krajowymi, takimi jak rozpatrywane w postępowaniach przed sądami krajowymi, które wyłączają z sektora gier losowych − a ponadto wciąż to czynią − podmioty działające w formie spółek kapitałowych, których akcje są notowane na rynkach regulowanych. 4) Artykuły 43 WE i 49 WE należy interpretować w ten sposób, że pozostają one w sprzeczności z takimi jak rozpatrywane w postępowaniach przed sądami krajowymi uregulowaniami krajowymi, które przewidują zastosowanie sankcji karnych wobec osób takich jak oskarżeni w postępowaniach przed sądem krajowym, w razie prowadzenia przez nie, bez wymaganej przez ustawodawstwo krajowe koncesji lub zezwolenia policji, zorganizowanej działalności w zakresie zbierania zakładów wzajemnych, jeśli osoby te nie mogły uzyskać wspomnianej koncesji lub zezwolenia policji z powodu odmowy jej udzielenia przez to państwo członkowskie, której to odmowy dokonano z naruszeniem prawa wspólnotowego.
|
Do góry
|
|
|
|
#4509698 - 06/03/2011 23:21
|
Pooh-Bah
Meldunek: 20/07/2007
|
Nie, nie na wyrok. Jeśli chodzi o graczy. Raczej na wyrok buków. Bo ich prawnicy podejmą decyzję co do ryzyka. Przegrania procesu i konsekwencji. Czas oczekiwania na wyrok może być jednym z elementów oceny ryzyka. Nie jesteśmy w USA, gdzie raczej kontynuowanie działalności i przegrany proces, nawet po n latach byłoby opłacalne. Ale w Europie już takie oczywiste to nie jest.
|
Do góry
|
|
|
|
#4510641 - 07/03/2011 04:18
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/11/2004
|
Ja bym wcześniej monitorował co się stanie z kontami bankowymi buków, czy banki wypowiedzą im umowy na prowadzenie konta czy ich działy prawne dadzą zielone światło do kontynuowania współpracy przy obsłudze płatności. Myślę, że to będzie pierwszym sygnałem w którą stronę idziemy pod względem płatności. w dobie MB czy NT konta w polskich bankach bukow sa zbyteczne
|
Do góry
|
|
|
|
#4510874 - 07/03/2011 10:28
[Re: KUERTEN.]
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
w dobie MB czy NT konta w polskich bankach bukow sa zbyteczne Zgadza się, ja nie mam konta w polskim banku. Druga sprawa to adres email. Naprawdę nie rozumiem tych co dziś używają skrzynki pocztowe założone w naszych portalach...
|
Do góry
|
|
|
|
#4510875 - 07/03/2011 10:30
[Re: Art300]
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Nie jesteśmy w USA, gdzie raczej kontynuowanie działalności i przegrany proces, nawet po n latach byłoby opłacalne. Ale w Europie już takie oczywiste to nie jest. Według mnie nikt nie odważy się grać na czas, szczególnie jeśli chodzi o USA. Najlepszym przykładem jest Pinnacle, który wycofał się z amerykańskiego rynku w najgorszym możliwym terminie... tuż przed Superbowl. Nawet o te kilka/naście dni nie chcieli ryzykować dalej. Oczywiście są "kowboje" jak ci z WSEX, którzy siedzieli w basenie na Jamajce, pilo Coronę, i słyszeli taki "ping" za każdym razem gdy ich system przyjął jakiś zakład. Niezły sposób na spędzenie dnia.  Natomiast jeden z nich, Jay Cohen, gdy wrócił do USA... to trafił za kratki. Na szczęście nie na długo i do łagodnego zakładu, ale mimo wszystko takie "przymusowe wakacje" od państwa nie należą w żadnym kraju do najprzyjemniejszych.
|
Do góry
|
|
|
|
#4512931 - 08/03/2011 15:21
|
Carpal Tunnel
|
w dobie MB czy NT konta w polskich bankach bukow sa zbyteczne Zgadza się, ja nie mam konta w polskim banku. Druga sprawa to adres email. Naprawdę nie rozumiem tych co dziś używają skrzynki pocztowe założone w naszych portalach... zalozylem prawie rok temu na egipskim serwerze GAWAB.COM i wszystko dziala ladnie nawet w ostatnim czasie nie bylo problemow
|
Do góry
|
|
|
|
#4512933 - 08/03/2011 15:24
|
Carpal Tunnel
|
Nie jesteśmy w USA, gdzie raczej kontynuowanie działalności i przegrany proces, nawet po n latach byłoby opłacalne. Ale w Europie już takie oczywiste to nie jest. Według mnie nikt nie odważy się grać na czas, szczególnie jeśli chodzi o USA. Najlepszym przykładem jest Pinnacle, który wycofał się z amerykańskiego rynku w najgorszym możliwym terminie... tuż przed Superbowl. Nawet o te kilka/naście dni nie chcieli ryzykować dalej. Oczywiście są "kowboje" jak ci z WSEX, którzy siedzieli w basenie na Jamajce, pilo Coronę, i słyszeli taki "ping" za każdym razem gdy ich system przyjął jakiś zakład. Niezły sposób na spędzenie dnia.  Natomiast jeden z nich, Jay Cohen, gdy wrócił do USA... to trafił za kratki. Na szczęście nie na długo i do łagodnego zakładu, ale mimo wszystko takie "przymusowe wakacje" od państwa nie należą w żadnym kraju do najprzyjemniejszych. mam wielki szacunek to tych z WSEX kiedys dawali 100% rake back to byly czasy jak co tydzien w poniedzialek 200-300$ na koncie zwrotu z RB no i mieli szybkie wyplaty wystarczylo zagadac na czacie o wyplate i po minucie na MB byla
|
Do góry
|
|
|
|
#4512944 - 08/03/2011 15:39
[Re: KUERTEN.]
|
Carpal Tunnel
|
ostatnio coraz czesciej odrzuca transakcje w sklepie troche to juz jest denerwujace tym bardziej, ze kasa schodzi z karty i wraca dopiero na drugi dzien jak zwykle to samo, kasjerka patrzy na karte i sie dziwi a w Carrefour to dzwonila dalej spytac co robic komunikat "niewazny numer karty" oczywiscie kaska z konta zeszla i wroci jutro STANDARD ogolnie dobrze, ze szybko wraca
|
Do góry
|
|
|
|
#4513561 - 08/03/2011 22:09
|
member
Meldunek: 01/03/2010
|
Najlepiej w bankomatach WBK wypłacać i płacic gotówką w sklepie bo często kasjerki mają jakieś problemy i obiekcje i potem trzeba stać przy tej kasie aż przyjdzie ta szefowa i powie zazwyczaj, że jest ok...
|
Do góry
|
|
|
|
#4513568 - 08/03/2011 22:11
|
enthusiast
Meldunek: 05/01/2011