Opcje tematu
#3641314 - 23/01/2010 05:12 Własne www...
MagiK Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/01/2005
W ciągu dwóch-trzech miesięcy chcę otworzyć 3-4 strony internetowe, tematowo niezależne od siebie. Gdzie najlepiej kupić domeny, na jaki okres? Opłaca się na dłużej niż rok? czy ewentualnie później przedłużać? Zależy mi aby oferta firmy sprzedającej witrynę była najlepsza, cena to sprawa drugorzędna.

Druga sprawa. Chciałbym początkowo całkowicie sam zarządzać swoimi stronami. Jakie programy/kursy/książki do projektowania/tworzenia/zarzadządznia własnym 'www' polecacie? Może jakiś kurs programowania?
Prosiłbym również o ewentualne linki do specjalistycznych forum gdzie mógłbym się dowiedzieć więcej.

Odpowiedzi na moje pytania zależą pewnie od zawartości stron/ich złożoności i ewentualnego rozwoju.
Napiszę więc w skrócie co mam na myśli:
- jedna strona będzie wizytówką firmy, znajdą się na niej informacje o firmie + zakres usług + osiągnięcia + galeria. Podstawowa grafika,bez większych bajerów.
- druga strona to będzie coś w stylu 'blog' ale nie do końca. Dlatego między innymi blogspot odpada. Podstawowa grafika + forum + własne maile (ok 30-50 powinno wystarczyć)
- trzecia i czwarta strona z założenia będą witrynami,które mają się rozwijać wraz z upływem czasu. Powinny obsługiwać 'kamerki', mieć funckję 'chatu' itp...potrzebna będzie sporo miejsca na serwerze na bazę danych,która będzie rosła.

Chciałbym również spiąć wszystkie strony pod jakąś jedną nazwijmy to 'matczyną' witrynę. Projekty podałem z chronologią ich przyszłego powstania. Zaczynam od najprostszego zadania, tak aby moje umiejętności również się rozwijały.

PS. Nie odsyłajcie mnie do wujka google, gdyż korzystam z niego. Wiem po prostu,że kilka osób tutaj interesuje się podobnymi tematami lub posiada własne www i jestem ciekawy Waszej opinii.
Będę wdzięczny za wszystkie Wasze wskazówki,
pozdrawiam piwo

Do góry
Bonus: Unibet
#3641659 - 23/01/2010 06:32 Re: Własne www... [Re: MagiK]
Mar Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/04/2006
Originally Posted By: MagiK
W ciągu dwóch-trzech miesięcy chcę otworzyć 3-4 strony internetowe, tematowo niezależne od siebie. Gdzie najlepiej kupić domeny, na jaki okres? Opłaca się na dłużej niż rok? czy ewentualnie później przedłużać? Zależy mi aby oferta firmy sprzedającej witrynę była najlepsza, cena to sprawa drugorzędna.

Z firm mogę polecić takie jak : avtice24, prohost, az.
Z tych trzech firm korzystałem, z każdej jestem zadowolony.

Druga sprawa. Chciałbym początkowo całkowicie sam zarządzać swoimi stronami. Jakie programy/kursy/książki do projektowania/tworzenia/zarzadządznia własnym 'www' polecacie? Może jakiś kurs programowania?
Prosiłbym również o ewentualne linki do specjalistycznych forum gdzie mógłbym się dowiedzieć więcej.

Jeżeli jesteś kompletnie zielony w kwestii programowania itp. itd. powinieneś poczytać jakieś kursy, tutoriale na gotowe skrypty.
Pomoc odnośnie tego znajdziesz na php.pl , webhelp.pl, webinside.pl

Zawsze również możesz wynająć programistę. Aktualnie w Polsce stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry więc i to dobre rozwiązanie w wypadku takiego rozwiązania polecam stronę zlecenia.przez.net

Odpowiedzi na moje pytania zależą pewnie od zawartości stron/ich złożoności i ewentualnego rozwoju.
Napiszę więc w skrócie co mam na myśli:
- jedna strona będzie wizytówką firmy, znajdą się na niej informacje o firmie + zakres usług + osiągnięcia + galeria. Podstawowa grafika,bez większych bajerów.
- druga strona to będzie coś w stylu 'blog' ale nie do końca. Dlatego między innymi blogspot odpada. Podstawowa grafika + forum + własne maile (ok 30-50 powinno wystarczyć)
- trzecia i czwarta strona z założenia będą witrynami,które mają się rozwijać wraz z upływem czasu. Powinny obsługiwać 'kamerki', mieć funckję 'chatu' itp...potrzebna będzie sporo miejsca na serwerze na bazę danych,która będzie rosła.

1. grafik + podstawowe znajomości języków programowania i dasz radę
2. najlepiej coś takiego oprzeć na skrypcie Wordpress
3. Jakiś gotowy cms lub pisany na zlecenie (lepszy wybór)

Chciałbym również spiąć wszystkie strony pod jakąś jedną nazwijmy to 'matczyną' witrynę. Projekty podałem z chronologią ich przyszłego powstania. Zaczynam od najprostszego zadania, tak aby moje umiejętności również się rozwijały.

Tzw. portfolio, powinneś dać radę sam. Jeśli nie masz zdolności graficznych to musisz jakiegoś znaleźć smile

Ogólnie to życzę powodzenia toast

Do góry
#3641675 - 23/01/2010 06:38 Re: Własne www... [Re: Mar]
MagiK Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/01/2005
Super Mar, o takie podpowiedzi mi chodziło piwo
Chciałbym zrobić wszystko sam, nawet jak będzie to dużo dłużej trwało (a będzie tongue ), bo chciałbym się tego po prostu nauczyć wink
Zdolności graficzne mam,zapał i cierpliwość też...więc powinno być dobrze grin

Do góry
#3641724 - 23/01/2010 07:05 Re: Własne www... [Re: MagiK]
Mar Offline
Pooh-Bah

Super Mar, o takie podpowiedzi mi chodziło piwo
Chciałbym zrobić wszystko sam, nawet jak będzie to dużo dłużej trwało (a będzie tongue ), bo chciałbym się tego po prostu nauczyć wink
Zdolności graficzne mam,zapał i cierpliwość też...więc powinno być dobrze grin

Jeśli potrzebujesz jeszcze w czymś pomocy, śmiało pisz smile

Do góry
#3648417 - 25/01/2010 21:12 Re: Własne www... [Re: Mar]
RaviR Offline
addict

Meldunek: 11/01/2005
Ja tylko słowo wtrącę odnośnie hostingu, podałeś AZ o zgrozo nigdy w życiu! Właśnie uciekłem po 4 latach "współpracy" przesadzone ceny o miernym poziomie usług. Pomijam domeny bo tu politykę mają ok (mówię tylko o pierwszym zakupie). Ale sam hosting polecam linuxpl.com 1/4 cen w stosunku do ww. a admini są naprawdę "kumaci"!

Szybkie porównanie bez zaglądania w cennik:

Domena .pl odnowienie w AZ ok. 130 zł w linuxpl ok. 77 zł!
Hosting ok. 230 zł w AZ podobny poziom W1 w linuxpl 48 zł!

powodzenia!

Do góry
#3648643 - 25/01/2010 22:58 Re: Własne www... [Re: RaviR]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Ja poleciłbym nazwa.pl co prawda nie jest tanio, ale nadrabiają jakością. Odradzam az.pl totalna porażka, kompletny kabaret. A co do samego wyboru serwera to polecam najpierw się zastanowić jak bardzo popularną chcesz zrobic stornkę, jaki przewidujesz traffic. Na poczatek najlepiej zaczepić się na czyimś serwerze, jakiegos znajomego czy coś. Ja mogę użyczyć trochę miejsca na moim, na kosztach zaoszczędzisz :-)

Ogólnie co do Twoich planów to chyba rzeczywiście Ci sie nie śpieszy, bo jak chcesz uczyć sie od podstaw to trochę Ci zajmie aby dojść do odpowiedniego poziomu i być w stanie postawić naprawde dobrą stronkę. Dlatego polecam skorzystać z usług jakiegoś programisty, co do grafiki to nie wiem, napisałeś że masz o tym pojęcia, ale jakby jednak nie, to: www.gnacik.com (dawno nie aktualizowane)

Pozdrawiam,
Janusz

Do góry
#3648650 - 25/01/2010 23:00 Re: Własne www... [Re: gnacik]
Mar Offline
Pooh-Bah

Gnacik PM wink

Do góry
#3648662 - 25/01/2010 23:03 Re: Własne www... [Re: Mar]
Mar Offline
Pooh-Bah

Widzę, że wypowiadacie się na niekorzyść AZ.pl, oczywiście że do hostingu się nie nadają bo to firma nastawiona na sprzedaż domen, tak więc hosting traktują jak taki dodatek. smile

Ja osobiście posiadam u nich ok ~75 domen i nigdy NIE miałem z nich problemów. Gdy jakiejś domenie kończy się okres rejestracji, dzwoni miła Pani z supportu i przypomina smile

Jeśli się nie czyta regulaminów i kupuje domeny w promocji za 1 zł. to nie wymagajmy zbyt dużo smile

Do góry
#3651083 - 26/01/2010 17:57 Re: Własne www... [Re: Mar]
RaviR Offline
addict

Originally Posted By: Mar

Jeśli się nie czyta regulaminów i kupuje domeny w promocji za 1 zł. to nie wymagajmy zbyt dużo smile

Teraz skłoniłeś mnie do wysiłku jakim było wejście na stronę AZ smirk

Piszesz że masz 75 domen czyli zakładam że jesteś klientem "Partner S50" czyli za przedłużenie płacisz 89 zł. netto czyli rocznie płacisz ok. 6675,- co daje 8143,-!

Promocje? Jakie promocje oni mają tylko promocje na jawny AUTHINFO różnica 9 zł przy rejestracji! Późniejsze przedłużenie tyle samo.

Co do linuxpl - rejestracja 14 zł ale BRUTTO! A przedłużenie domeny również 77 zł również BRUTTO czyli 5775,-!

Co do BRUTTO i NETTO - podawanie pensji BRUTTO to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem. wink W tym wypadku działa to całkowicie odwrotnie tongue

ps. Dzwonienie z AZ faktycznie "bardzo" fajne, kilka telefonów że "nie nie zamierzam przedłużać!" dublowane maile i wysłanie SMS'ów w nocy przez automat, "rewelacja" smirk

Do góry
#3651213 - 26/01/2010 19:27 Re: Własne www... [Re: RaviR]
Mar Offline
Pooh-Bah

Originally Posted By: RaviR
Originally Posted By: Mar

Teraz skłoniłeś mnie do wysiłku jakim było wejście na stronę AZ smirk

Piszesz że masz 75 domen czyli zakładam że jesteś klientem "Partner S50" czyli za przedłużenie płacisz 89 zł. netto czyli rocznie płacisz ok. 6675,- co daje 8143,-!

Promocje? Jakie promocje oni mają tylko promocje na jawny AUTHINFO różnica 9 zł przy rejestracji! Późniejsze przedłużenie tyle samo.

Co do linuxpl - rejestracja 14 zł ale BRUTTO! A przedłużenie domeny również 77 zł również BRUTTO czyli 5775,-!

Co do BRUTTO i NETTO - podawanie pensji BRUTTO to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem. wink W tym wypadku działa to całkowicie odwrotnie tongue

ps. Dzwonienie z AZ faktycznie "bardzo" fajne, kilka telefonów że "nie nie zamierzam przedłużać!" dublowane maile i wysłanie SMS'ów w nocy przez automat, "rewelacja" smirk

Widocznie inaczej traktują indywidualnych klientów niż firmy.
No ale Ty masz swoje zdanie, ja mam swoję i to szanujmy piwo .

A jeśli chodzi o najlepsza firmę, to chyba jest to active24 smile

Do góry
#3651286 - 26/01/2010 19:56 Re: Własne www... [Re: Mar]
RaviR Offline
addict

Możliwe cool

active24 - nie znam więc się nie wypowiadam.

Pozdrawiam!

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08