W ciągu dwóch-trzech miesięcy chcę otworzyć 3-4 strony internetowe, tematowo niezależne od siebie. Gdzie najlepiej kupić domeny, na jaki okres? Opłaca się na dłużej niż rok? czy ewentualnie później przedłużać? Zależy mi aby oferta firmy sprzedającej witrynę była najlepsza, cena to sprawa drugorzędna.
Druga sprawa. Chciałbym początkowo całkowicie sam zarządzać swoimi stronami. Jakie programy/kursy/książki do projektowania/tworzenia/zarzadządznia własnym 'www' polecacie? Może jakiś kurs programowania?
Prosiłbym również o ewentualne linki do specjalistycznych forum gdzie mógłbym się dowiedzieć więcej.
Odpowiedzi na moje pytania zależą pewnie od zawartości stron/ich złożoności i ewentualnego rozwoju.
Napiszę więc w skrócie co mam na myśli:
- jedna strona będzie wizytówką firmy, znajdą się na niej informacje o firmie + zakres usług + osiągnięcia + galeria. Podstawowa grafika,bez większych bajerów.
- druga strona to będzie coś w stylu 'blog' ale nie do końca. Dlatego między innymi blogspot odpada. Podstawowa grafika + forum + własne maile (ok 30-50 powinno wystarczyć)
- trzecia i czwarta strona z założenia będą witrynami,które mają się rozwijać wraz z upływem czasu. Powinny obsługiwać 'kamerki', mieć funckję 'chatu' itp...potrzebna będzie sporo miejsca na serwerze na bazę danych,która będzie rosła.
Chciałbym również spiąć wszystkie strony pod jakąś jedną nazwijmy to 'matczyną' witrynę. Projekty podałem z chronologią ich przyszłego powstania. Zaczynam od najprostszego zadania, tak aby moje umiejętności również się rozwijały.
PS. Nie odsyłajcie mnie do wujka google, gdyż korzystam z niego. Wiem po prostu,że kilka osób tutaj interesuje się podobnymi tematami lub posiada własne www i jestem ciekawy Waszej opinii.
Będę wdzięczny za wszystkie Wasze wskazówki,
pozdrawiam