#358413 - 08/06/2005 11:02
Re: Wasza ulubiona książka
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/10/2002
|
Quote:
zapomniałem jeszcze dodać... Grisham i Cook jakoś nigdy do końca mnie nie przekonali - jak to się mówi: "Wszystko na jedno kopyto"
P.S. Widzę Gooniek, że też zapalony czytelnik - ja może aż tylu książek nie kupiłem, za to ścieżkę do biblioteki mam nieźle wydeptaną
Ja tez mialem blisko do biblioteki W podstawowce przeczytalem chyba ze 3/4 inwentarza... Czlowiek nie mial wtedy komputera i czas dzielil pomiedzy treningi sportowe i czytanie
Zgadzam sie ze Grisham i Cook walą to samo.. Skupili sie po prostu na jakims wycinku zycia.. Grisham - thrillery prawnicze, Cook - medyczne..
Cussler rzeczywiscie stworzyl Dirka Pitta i Ala Giordino i jest to troche amerykanski styl "zabili go i uciekl" , ale czytajac jego ksiazki mozna sie zaczac utozsamiac z tymi bohaterami...
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358414 - 08/06/2005 11:10
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/05/2005
|
Quote:
zapomniałem jeszcze dodać... Grisham i Cook jakoś nigdy do końca mnie nie przekonali - jak to się mówi: "Wszystko na jedno kopyto"
Czy wszystko na jedno kopyto to nie wiem. Przeczytałem od groma książek Cooka i niektóre były naprawdę oryginalne - np książka pokazująca od podszewki drogę studenta medycyny od czasu egzaminów poprzez praktyki aż do właściwej pracy kładąc nacisk na to, czego się nigdy nie mówi : chwile słabości, stres, ryzyko pierwszych samodzielnych zabiegów, operacji.. sam Cook napisał że każdy kto chce zostać lekarzem musi wiedzieć, jakie ogromne problemy psychicznej natury są z tym związane.. A teraz aktualnie czytam "Sfinksa" Cooka i choć dopiero zaczynam to jak na razie nijak to nie wygląda na typową książkę tego dobrego autora Egipt, piramidy, przygoda..
Oczywiście większość książek tegoż autora jest utrzymana w podobnej konwencji, ale cóż - jeden z najlepszych autorów trillerów medycznych musi krążyć wokół tematu, w którym jest ekspertem, a to że w medycynie takie słowa jak "reanimacja" "śpiączka" czy "elektrowstrząsy" pojawiają się niemal wszędzie, przeto ma to odbicie w Jego twórczości  pOOzdro 
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358415 - 08/06/2005 11:29
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Widze, ze temat sie rozwija to jeszcze krotko napisze o moich ulubionych poza George R.R. Martinem autorach. Mario Puzo - mozna czytac wszystko i to po kilka razy. F. Forsyth - tak samo Waldemar Łysiak - ksiazki sprzed kilku / kilkunastu lat sa swietne. Opowiadania w zbiorach "Perfidia", "Łysiak fiction" czy trylogia Dobry, Konkwista, Najlepszy lekkie i przyjemne, sporo ksiazek o sztuce i kilka siwetnych o Napoleonie. Niestety pozniej bylo tylko gorzej i ostatnia ksiazka ledwo daje sie czytac. Bardzo ciekawe jest Malarstow bialego czlowieka ale tez bardzo trudno to przeczytac i trudno (drogo) kupic. Ludlum - czytalem sporo ale nie przypadl mi do gustu Zofia Kossak - co prawda nie bardzo lubie ksiazki historyczne ale jej o Krzyzowcach poecam. Czyta sie bardzo przyjemnie. J. Kosinski - kiedys bylem jego ksiazkami zafascynowany ale teraz nie bardzo wiem dlaczego. Mozna przeczytac 1 czy 2 jego ksiazki zeby sprawdzic czy sie spodoba. Orson Scott Card - cykl o Enderze na pewno warto przeczytac ale juz pozostale ksiazki mi sie nie podobaly a jest ich... http://www.fantasticfiction.co.uk/authors/Orson_Scott_Card.htmNa razie tyle. Jeszcze pewnie cos dopisze pozniej. Wojtek
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358416 - 08/06/2005 12:28
|
2 x Playoff Winner
Meldunek: 22/12/2004
|
Quote:
A pamietacie kto napisal "Do przerwy 0:1?) To byla ksiazka  Pozdrawiam Dominik
Autorem "Do przerwy 0:1" jest Adam Bahdaj. Wiem to napewno bo czytałem ta ksiażke z 5 razy 
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358418 - 08/06/2005 14:19
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
jeszcze mi się przypomniał świetny autor tzw. "technothrillerów" Michael Crichton chyba wszystkie jego książki zekranizowano na czele z Parkiem Jurajskim właśnie zauważyłem jego nową książkę "Państwo strachu" już ją mam 
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358419 - 08/06/2005 14:57
|
Pooh-Bah
Meldunek: 18/08/2003
|
Witam, mam takie pytanie ... na pewnym portalu znalazlem złotą kolekcję klasyki z XIX i XX wieku. M.in znajdują się tam takie książki jak: ''Wehikuł Czasu'' - Herberta Wellsa ''Germinal'' - Emila Zoli ''Spowiedz Szaleńca'' - August Strindberg ''Stracone złudzenia'' - Honore de Balzac ''Bohater naszych czasów'' - Michał Lermontow czy ktoś z Was czytał te książki ? można je polecać innym ? bo jak klasyka to trzeba przeczytać  pzdr.
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358421 - 08/06/2005 17:01
|
old hand
Meldunek: 14/12/2004
|
widzę g00niek, że mamy troszke podobne gusta. Moje ullubione pozycje to: Ken Kesey- "Lot nad kukułczym gniazdem", naprawde wspaniała książka z niepowtarzalnym klimatem. Mario Puzo- "Ojciec Chrzestny", klasyk, w zasadzie pierwsza książka którą przyczytałem z własnej woli. Ogólnie to ostatnio moim ulubionym gatunkiem stały się thrillery psychologiczne (seryjni mordercy mile widziani  ). Z tego gatunku mogę Wam śmiało polecić dzieła Alex Kavy. Poprostu zaczynasz czytać i zapominasz o wszystkim wokół. Dobre są również książki Harlana Cobena. Pozdrawiam.
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358424 - 08/06/2005 20:10
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Na pewno wielu z was nie wie, że właśnie sprzedawana jest w kioskach seria "mistrzowie sensacji". Kolekcja wydawana przez magazyn Focus (jednak książki kupuje się oddzielnie, bez gazet) w której są świetne klasyki po 9,90. Aktualnie jest 2 książka z kolekcji czyli "Ława przysięgłych" J. Grishama. 2 tygodnie temu była "Tożsamość Bourne'a" R. Ludluma, ale jeszcze dzisiaj widziałem do kupienia. Naprade wart kupować, można poczytać w pracy dobrą książkę za małe pieniądze (w księgarniach te klasyki sroją pewnie jeszcze ponad 30zł). Pozdrawiam.
O cholera... ja za Tozsamosc Bourne'a dalem 19.000 złotych!!! Przeplacilem 
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358425 - 08/06/2005 20:43
|
old hand
Meldunek: 29/07/2004
|
Ja z kolei uwielbiam ksiazki szpiegowskie: przede wszystkim polecam Kena Folleta: KLUCZ DO REBEKI - zdecydowanie najlepsza jego ksiazka (czytalem juz ja 3 razy i przeczytam jeszcze kilka): niemiecki szpieg na terenie wroga, intrygi, sex, napiecie: wszystko ladnie wkomponowane w realia II wojny - w tej ksiazce jest wszystko i zaluje ze jest taka krotka. Czytam teraz wszystko co popadnie tego autora: IGŁA (klasyka), WEJSC MIEDZY LWY, SKANDAL Z MODIGLIANIM... wszystkie utrzymane na wysokim poziomie. Ludlum - gorzej go trawie. U Folletta mam przejrzysta akcje, a tu troche wszystko jakby pogmatwane. Ksiazki Nienackiego: poszczegolne Samochodziki czytalem po 11 razy (bez ściemy), przeczytam je jeszcze nie raz Pisalem to co uwielbiam i polecam. Generalnie duzo tego bylo, choc ostatnio czasu mialem nie wiele, teraz staram sie troszke nadrobic. W najblizszym czasie przymierzam sie do KODU LEONARDA... Brawa dla autora tematu, sam chcialem kiedys taki zalozyc 
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358426 - 08/06/2005 20:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/05/2003
|
Quote:
Quote:
Autorem "Do przerwy 0:1" jest Adam Bahdaj. Wiem to napewno bo czytałem ta ksiażke z 5 razy
a ja chyba z 8  Ostatnio czytam "Sprawa Honoru" swietna ksiazka ale niestety ciezko mi jako Polakowi sie ja czyta
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358427 - 08/06/2005 21:06
|
enthusiast
Meldunek: 01/04/2003
|
A czytaliscie "Miasto utrapienia" Pilcha? Fajne mial przygody Patryk Wojewoda Jego rodzinka takze. Dziadek, Jan, co to na Slask jezdzil w waznych interesach i przywozil straszne ilosci materialu, matka kupujaca wszystko co popadnie, ojciec "uprawiajacy korzysta wymiane miedzy wschodem i zachodem z ukrainskimi dziwkami"  Imprezy w Granatowych Górach tez wymiataly - wodka i ogladanie trzech archiwalnych numerow Playboya z lat 60. No i przede wszystkim jezyk. Taki kolokwialny z wulgaryzmami, chyba dzieki temu moze trafic do mlodych. Ale to nie tak, ze tylko dzieki kur*** czy innych chu*** ta ksiazka mi sie podobala :P Jedynie co mnie troszke irytowalo to dosc rozwlekle, dlugie zdania. ALe u Pilcha to podobno typowe... Co do rzeszty ksiazek to oczywiscie polecam Kowala i jego prawdziwa historie oraz ksiazke Janusza Wójcika "Jego Biało-Czerwoni"(kupiona nowka za... 3zl na jakims targu co prawda klejona i szybko sie przez to czesc stron rozwalila, ale zawsze), ktora czytalem swojej dziewczynie w wolnych chwilach. Oczywiscie dodaktowo tlumaczac kto z kim, gdzie i kiedy, bo raczej bez tego by zupelnie nie wiedziala o co chodzi.
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358428 - 09/06/2005 01:15
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
KLUCZ DO REBEKI - zdecydowanie najlepsza jego ksiazka (czytalem juz ja 3 razy i przeczytam jeszcze kilka): niemiecki szpieg na terenie wroga, intrygi, sex, (...)
WEJSC MIEDZY LWY...
Sex i Wejsc miedzy lwy... Carvenko czy widzisz scene kiedy po urodzeniu dziecka Pierr'a w Afganistanie nastepuje scena seksualna..... Dla mnie jedna z najbardziej sugestywnych jakie w historii przeczytalem.. mialem wtedy pewnie z 15 lat i jeszcze nie wszystko czailem Follet umieszczal duzo seksu w swoich ksiazkach... Nie wspomniales o Czlowieku z Petersburga Tez ciekawe sceny.. ale niezapomniana bedzie wlasnie ta z Wejsc miedzy lwy...
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358429 - 09/06/2005 01:17
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Quote:
Quote:
a ja chyba z 8  Ostatnio czytam "Sprawa Honoru" swietna ksiazka ale niestety ciezko mi jako Polakowi sie ja czyta
No tak oczywiscie ze Bahdaj U mnie pewnie dwucyfrowka by wybila, tyle razy ja czytalem A Paragon to byl my hero :-)))) Paragon gola!!!!
|
|
Do góry
|
|
|
|
#358430 - 09/06/2005 07:26
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Quote:
[...]
O cholera... ja za Tozsamosc Bourne'a dalem 19.000 złotych!!! Przeplacilem
Do zakupu ksiazek polecam allegro. Jesli komus nie zalezy na tym, zeby ksiazka byla nowa to ... ja 9 ksiazek Ludluma kupilem za 25 al niedawno.
Wojtek
|
|
Do góry
|
|
|
|
|
|