#3252657 - 04/07/2009 23:56
Re: Wesele Prezent
[Re: Lopez]
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
Fro - może to źle ujałem  Oczywiście, że każdy powinien dać tyle ile uważa jednak osobiście mysle, ze poniżej 250 zł nie powinno się dawać. Chyba, że ktoś nie ma to ok - przecież nie będzie pozyczał. Ale co to dla gości z mecz.pl którzy codziennie są na dużym plusie Jutro pierwsze wesele w tym roku na jakie idę, poźniej jeszcze zostanie chyba .. 6 
|
Do góry
|
|
|
|
#3252702 - 05/07/2009 00:27
[Re: Bullet]
|
Porucznik
|
No więc może i ja się wypowiem z własnego doświadczenia Druga sprawa - prezenty. Pomysły ze szkatułką czy kulą kryształową jak dla mnie super. Co do pieniędzy to w dobrym tonie jest dać kwotę, która będzie przynajmniej równowartością kosztów jakie poniosą Państwo młodzi na nas czyli plus/minus około 300 zł co najmniej. Oczywiście każdy da tyle na ile go stać, ale ja tylko sugeruję co wypada, a co nie o to mi wlasnie chodziło  Ale jak juz wspominalem, każdy da tyle ile uważa. Nie mnie oceniać 
|
Do góry
|
|
|
|
#3252772 - 05/07/2009 01:31
[Re: Platini]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/07/2007
|
Fro - może to źle ujałem  Oczywiście, że każdy powinien dać tyle ile uważa jednak osobiście mysle, ze poniżej 250 zł nie powinno się dawać. Chyba, że ktoś nie ma to ok - przecież nie będzie pozyczał.Ale co to dla gości z mecz.pl którzy codziennie są na dużym plusie Jutro pierwsze wesele w tym roku na jakie idę, poźniej jeszcze zostanie chyba .. 6 Zdziwił byś się jak przed komuniami i sezonem ślubów rośnie ilość kredytów i pożyczek. Mój brat 3tys w tym roku brał na komunie chrześniaka bo rodzice dzieciaka sobie komputer zarzyczyli od gościa co 1,5tys na ręke bierze i ma kredyt studencki do spłaty. Znam osobiście kolesia z pracy który na swoim ślubie się nastawiał że chrzestny (bogaty gość)kupi im jakąś furę na ślub a że dostali wycieczkę do tropików to był bardzo zawiedziony. Nie mówiąc już o osiedlowym talencie który na swoje wesele wszystkich znajomych zaprosił z zagranicy a nikogo z osiedla (za namową nieszanownej małżonki) bo myślał że skoro pracują nie w kraju to mu złotem i funtami sypną na wesele. Do ludzi którzy z góry nastawiają się na zarobek z jakiejkolwiek uroczystości to nawet nie warto chodzić 
|
Do góry
|
|
|
|
#3252783 - 05/07/2009 01:42
[Re: ultra1978]
|
old hand
Meldunek: 27/09/2006
|
Pomysł z książkami fajny. Mój kolega miał wesele w lipcu i napisali w zaproszeniach, że chcą wszelkiego rodzaju przybory szkole, plecaki, zeszyty itp. Zebrali tego (za przeproszeniem) w pip. W tygodniu załadowali to w jakiegoś busa i pojechali zawieźć do domu dziecka. Pani, która ich przyjęła powiedziała, że ona tego nie przyjmie, bo ...... są wakacje. To to młodzi zawieźli to jakiejś opieki, czy coś w tym stylu. btw. U mnie w okolicy coraz częściej występuje motyw z winami no i oczywiście totolotek. Chciałbym zobaczyć minę Pani w kolekturze jak idą sprawdzić ile wygrali 
|
Do góry
|
|
|
|
#3252790 - 05/07/2009 01:51
[Re: Szewa]
|
Olimpijczyk
Meldunek: 14/05/2005
|
Koszt wesela, to średnio 150-200 PLN na osobę, więc 400 PLN od pary powinno być kwotą odpowiednią. Inna sprawa, że w natłoku kopert Państwo Młodzi raczej nie dojdą, która koperta jest Twoja  Ja w zaproszeniu będę pisał, żeby zamiast kwiatów i totolotków goście kupili butelkę wina  Uprzedzając ewentualne pytania, tak, z jaboli też będę zadowolony to kopert sie nie podpisuje?
|
Do góry
|
|
|
|
#3252900 - 05/07/2009 03:03
[Re: jadanek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Koszt wesela, to średnio 150-200 PLN na osobę, więc 400 PLN od pary powinno być kwotą odpowiednią. Inna sprawa, że w natłoku kopert Państwo Młodzi raczej nie dojdą, która koperta jest Twoja  Ja w zaproszeniu będę pisał, żeby zamiast kwiatów i totolotków goście kupili butelkę wina  Uprzedzając ewentualne pytania, tak, z jaboli też będę zadowolony to kopert sie nie podpisuje? Ostatnio często jestem na weselach i nigdzie podpisywanie kopert nie było regułą. Przeważnie ci, co dawali powyżej średniej podpisywali się  Pewnie różnie w różnych miejscach z tym bywa. I jak napisał Nirtz - wesela się nie zwracają 
|
Do góry
|
|
|
|
#3252909 - 05/07/2009 03:09
[Re: Nirtz]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
niedawno byłem i dałem 200, wesela nigdy się nie zwracają, jak ktoś myśli że wyjdzie chociaż na zero to chyba upadł na głowę Po tym jednym wyciągasz tak daleko idące wnioski?
|
Do góry
|
|
|
|
#3252940 - 05/07/2009 03:39
[Re: arielo]
|
Porucznik
|
@ultra1978 Nie bede oceniał postepowania Twojego brata. W takim wypadku powiedzialbym rodzicom dziecka, że chyba na glowe upadli. Brac kredyt by dać na prezent Jajca w bialy dzien. Sam mam chrześniaka i za kilka lat pojdzie do komunii. Jeśli nie będzie mnie stać na laptop/auto czy co tam wówczas się bedzie dawalo to zwyczajnie nie dam. A siostrze powiem, że chyba rozum straciła gdyby mi zasugerowała, że mam dać prezent na ktory za bardzo mnie nie stac.
|
Do góry
|
|
|
|
#3252951 - 05/07/2009 03:55
[Re: Platini]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/01/2007
|
@ultra1978 Nie bede oceniał postepowania Twojego brata. W takim wypadku powiedzialbym rodzicom dziecka, że chyba na glowe upadli. Brac kredyt by dać na prezent Jajca w bialy dzien. Sam mam chrześniaka i za kilka lat pojdzie do komunii. Jeśli nie będzie mnie stać na laptop/ auto czy co tam wówczas się bedzie dawalo to zwyczajnie nie dam. A siostrze powiem, że chyba rozum straciła gdyby mi zasugerowała, że mam dać prezent na ktory za bardzo mnie nie stac. Eeee Platini, auta to nie kupuj... rodzice zajeżdzą  Ja ostatnio miałem maraton weselny(2 wesela tydzień po tygodniu) i wydałem 1000PLN (po 500) z tym że to byli sąsiedzi i rodzina..
|
Do góry
|
|
|
|
|
|