Dla wielu młodych ludzi 2 tysie na rękę to jest niezła kasa i taki kolo, który ledwie gimnazjum skończył bo zapału do nauki nie miał za bardzo zamiast łoić browar pod sklepem czy jakieś dragi łykać (palić, wąchać, wciągać) może zaciągnąć się do służby i żyć na przyzwoitym jak na polskie warunki poziomie.
Cały szkopuł tkwi w tym, że armia nie chce takich ludzi po gimnazjum czy zawodówce. Nie wiem czy tak jest nadal, ale swego czasu, żeby iść na zawodowego żołnierza po zasadniczej służbie, trzeba było mieć maturę.
Dlatego WKU tylko czeka, aż któremuś biednemu studencinie powinie się noga i jak tylko dostaną papierek z uczelni, to od razu ścigają takiego delikwenta.
Swego czasu siedząc grzecznie w kolejce na WKU, widziałem jak kilku delikwentów wychodziło z "pokoju zwierzeń" i cieszyli się jak dzieci, bo nie chcieli ich wziąć, bo nie mają ukończonej szkoły średniej. A gdy nadeszła moja kolej, to podchorąży na dzień dobry podał mi do wyboru dwie jednostki wojskowe i zaczął mi truć dupę, że "wojsko potrzebuje takich wykształconych ludzi jak Pan". Wtedy udało mi się jeszcze wymigać

Mam nadzieję, że więcej już nie będę się musiał pocić na WKU

Btw. POBÓR będzie nadal ! Pobór to rejestracja mężczyzn w wieku 19 lat oraz kobiet po szkołach medycznych. Nie będzie natomiast przymusowego wcielania do wojska mężczyzn w wieku poborowym.