#2077067 - 19/02/2008 10:09
Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: Kylo]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
To miło th0mas  dużo w życiu widziałem dobrego kina, a 10/10 to u mnie może kilkanaście pozycji ma. Logan, Tobie polecam szczególnie, świetny soundtrack Eddie Veddera! i te góry.
|
Do góry
|
|
|
|
#2078712 - 20/02/2008 02:03
[Re: th0mas]
|
addict
Meldunek: 23/07/2007
|
Witam, zna ktoś jakieś filmy wspaniale ukazujące krajobraz, widoki, drogi USA?
Jak na razie zachwycam się filmami drogi:
Znikający Punkt (Vanishing Point) - Pięknie pokazuje zwłaszcza tereny pustyni, Utah, Denver, tamte okolice. Prawie cała akcja to podróż Dodgem Chellengerem naszego bohatera Kowalskiego. Postanawia on w kilkanaście godzin przejechać z Denver do SF. Polecam wersję UK, nie ma wyciętej pewnej sceny. Musicie to zobaczyć.
Prosta Historia (Straight Story) - Piękny i niezwykle wzruszający film Lyncha, absolutne must see movie. Bohater podróżuje na kosiarce z Iowy do Wisconsin, aby pojednać się ze schorowanym bratem z którym nie rozmawia od 10 lat. Klasyk.
Ze świeżo ściągniętych, mam tak:
Thelma and Louise - z tego co słyszałem to okolice Kaliforni i Arizony
Easy Rider - czyli motocyklem po stanach, nie wiem jakie rejony
No Country for Old Men - podobno Nowy Meksyk, Teksas
Piorun i Lekka Stopa - film z Eastwoodem, pokazuje też co nie co z pięknych i malowniczych widoków USA.
Pytanie do zapalonych filmowców, znacie podobne, ukazujące urodę i wdzięk terenów Ameryki? Podobno "Bracie, gdzie jesteś" Coehn'ów przedstawia tereny Minnesoty, to prawda?
ps zarzućcie tytułami, wieloma tytułami :).
|
Do góry
|
|
|
|
#2078852 - 20/02/2008 02:24
[Re: green_grass_of_tunnel]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/08/2005
|
...Pytanie do zapalonych filmowców, znacie podobne, ukazujące urodę i wdzięk terenów Ameryki? Podobno "Bracie, gdzie jesteś" Coehn'ów przedstawia tereny Minnesoty, to prawda?
ps zarzućcie tytułami, wieloma tytułami :). Ten wyrzej podany przez Llame i polecony także przeze mnie "Into the Wild" pokazuje piękno Amerykańskiej przyrody. Świetne zdjęcia.
|
Do góry
|
|
|
|
#2078948 - 20/02/2008 02:38
[Re: green_grass_of_tunnel]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Prosta Historia  jak najbardziej. zawsze możesz sięgnąć do źródła, czyli westerny: Dylizans Maly wielki czlowiek Dobry, zly i brzydki
|
Do góry
|
|
|
|
#2079020 - 20/02/2008 02:49
[Re: Bzyku]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Temat o kinie drogi na pewnym forum: http://www.mov iefor um.pl/viewtopic.php?p=61056 (sporo tytułów tam pada) -- Poprawka, cenzura ścięła  (usunąć spację z linku)
|
Do góry
|
|
|
|
#2079028 - 20/02/2008 02:50
[Re: Llama]
|
addict
Meldunek: 23/07/2007
|
Eee, ja jestem trochę 'nieufny' jeśli chodzi o westerny, jedyny jaki mi się naprawdę podoba to "Dawno temu w Ameryce". Twin Peaks..hmmm dużo by tu ściągać, serial sam w sobie też nie bardzo jak dla mnie. Ale za fana Prostej Historii, masz u mnie dużego plusa. Cudny film. Skoro Ci się podobał, to ściągnij też Znikający Punkt. Klasa sama w sobie. ps Oglądał ktoś Bracie, Gdzie jesteś? Są widoki?  ps2 Brakuje jeszcze coś z północno-zachodnich terenów Oregon, Idaho, Wyoming to też bardzo malownicze, górzyste tereny. ps3 Przypomniał mi się klasyk pokazujący Georgie, Alabame, czyli trochę wschodu - Łowca Jeleni. Te taśmy z polowań - bezcenne.
|
Do góry
|
|
|
|
#2079085 - 20/02/2008 02:57
[Re: Llama]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/06/2005
|
Hej, pierwszy raz w temacie jestem i cieszę się że można popisać tutaj o dobrych filmach  Oto filmy, które miałem okazję oglądać w ostatnim czasie i które polecam: "Into the Wild" Moja ocena to 8/10 Film bardzo dobry ale bardzo prosty i przewidywalny. Dobrze się ogląda poprostu. Piękne widoki!!! i b.dobra muzyka. No i to że jest na faktach autentycznych to też duży plus. "No Country for Old Men" Moja ocena to 9/10 a swojej kategorii filmowej to nawet 10/10 Ekstra film, z bardzo dobrym prowadzeniem napięcia (akcji). Właściwie nie ma niepotrzebnych wstawek w nim. Genialna rola Javiera Bardema (płatny morderca). Fajnie się ogląda bo wiele rzeczy dzieje się w tym filmie w pewnym sensie przez przypadek (nie będę pisał co bo nie chcę robić spoilerów) - no i Zajedwabiście się kończy!!! "Atonement (pl tytuł to POKUTA)" Moja ocena to 8/10 a w swojej kategorii czyli romansie/dramacie 9/10. Jeden z najlepszych filmów o miłości jakie widziałem. Od czasu oglądnięcia filmu "Notebook" (Pamiętnik) długo czekałem na coś równie dobrego! Piękne zdjęcia! Fajnie zagmatwany bo skacze w czasie. Bardzo mi się podobało również zakończenie. Zgarnął już Złotego Globa oraz Brytyjską Nagrodę Filmową! "Michael Clayton" Moja ocena to 7/10 Film jak najbardziej wart oglądnięcia. Fajnie bo na początku dowiadujemy się co się stanie, a później cofamy się w czasie i pokazane jest jak do tej sytuacji doszło. Bardzo ALE TO BARDZO podoba mi się jedna z ostatnich scen z udziałem aktorki Tildy Swinton (czarny charakter) - jak dla mnie to za tą scenę daję jej jako aktorce 10/10 (zresztą jest nominowana do Oscara i mam nadzieje że dostanie)!!! Może jutro napiszę nieco o takich jak: Jumper, American Gangster, Gone Baby Gone, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, In the Valley of Elah, Eastern Promises
|
Do góry
|
|
|
|
|
|