#2006768 - 30/01/2008 15:26
Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: Gowysp]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2007
|
The Fountain 9/10Właśnie obejrzałem The Fountain (Źródło). Film zrobił na mnie ogromne wrażenie. Po prostu zarąbisty!!! Polecam!! http://zrodlo.filmweb.pl/ ogladalem , choc musze przyznac ze mialem problemy aby go zrozumiec  , drugi raz pomogl ;). Jest to dzielo Darona Aronovsky'ego (Requiem for a dream, PI), wiec niczego innego jak psychodeli sie nie spodziewalem , a tu pozytywny zawód , film gleboki i z przeslaniem. Rowniez polecam 8.5/10
|
Do góry
|
|
|
|
#2011062 - 31/01/2008 09:05
[Re: Piecia]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
ELIZABETH: THE GOLDEN AGE Elżbieta: Złoty wiek (2007)
Reżyseria: Shekhar Kapur Obsada: Cate Blanchett, Clive Owen, Geoffrey Rush Muzyka: Craig Armstrong , A.R. Rahman Produkcja: Wlk. Brytania / Francja / Niemcy Gatunek: Dramat historyczny / kostiumowy Filmweb: 7.74/10 IMDB: 6.9/10
Jest rok 1585. Anglią od prawie trzech dekad rządzi Królowa Elżbieta I. Rządy nie są łatwe, bowiem cały czas pojawiają się zakusy na pozbawienie królowej tronu, a sama Elżbieta żyje w poczuciu niepewności i widma zdrady ze strony rodziny. Na kontynencie rozprzestrzeniają się destrukcyjne wpływy fundamentalistycznego katolicyzmu, którego twarzą jest hiszpański król Filip II. Wspierany przez instytucje kościelne w Rzymie, wzmocniony ramieniem Inkwizycji, Filip i jego dominująca na morzu armada, zagrażają dworowi Anglii i samej królowej. (Filmweb)
Wreszcie doczekałem się widowiska historycznego, które przynajmniej w niektórych elementach dorównuje "Gladiatorowi". Mam na myśli tutaj przede wszystkim zdjęcia oraz muzykę - dwie mocne strony tego filmu, które bardzo dobrze są zgrane. Jest sporo scen przemawiających samym obrazem, muzyką i grą aktorską - słowa nie są potrzebne. Taki styl mi się bardzo podoba i ten styl sprawia, że uznaję Gladiatora za dzieło. Tutaj jest dość mocno widoczny.
Kolejny mocny punkt filmu to kostiumy - zwykle niezbyt chętnie oglądam tego rodzaju filmy kostiumowe, gdyż przeważnie rażą sztucznością. W tym filmie jednak tak nie jest, kostiumy są naprawdę znakomite, a w połączeniu z bardzo dobrymi zdjęciami dają świetny efekt. Niektóre kreacje aż zapierają dech w piersi.
I ostatni mocny punkt - oczywiście Cate Blanchett, nominowana do Oskara między innymi za tę rolę. I muszę przyznać, że dała popis gry aktorskiej, wiele znakomitych scen (jak ta, gdy mówi po niemiecku). Nominacja moim zdaniem zdecydowanie zasłużona. Również pozostali aktorzy się spisują dobrze (z małym może wyjątkiem) - na czele z Jordi Mollą, kreującym postać Króla Hiszpanii.
Generalnie jeśli chodzi o stronę wizualną to duży plus - jedyny niewielki zgrzyt to jednak trochę ewidentnie komputerowych scen (zwłaszcza morskich), które trochę nie pasują do reszty.
Scenariusz niezły, choć na pewno nic rewelacyjnego tu nie ma. Jest trochę intryg, sensacji raczej nie ma. Jest to scenariusz skupiony zdecydowanie na postaci Królowej aniżeli na rozbudowanych wątkach związanych z wydarzeniami w przededniu wojny.
A jeśli chodzi o najsłabszą stronę filmu, to przede wszystkim jest to dla mnie postać Waltera Raleigha, którą kreował Clive Owen. I on zagrał raczej śrenio, ale sama postać moim zdaniem powinna być inna. Walter Raleigh w tym filmie to postać cukierkowa, niemal jak z bajki - piękny, szlachetny, rycerski luzak, który ma gdzieś wszelkie etykiety, sam jeden staje przeciwko wrogiej armii, wykonuje najniebezpieczniejsze zadania, pływa wpław w pełnym morzu. Po prostu jest to taka postać jakby żywcem wyjęta z filmów "klasy B" i przeniesiona do poważnego i stonowanego widowiska historycznego. Przez to moim zdaniem ma wydźwięk karykaturalny. Mi ta postać przeszkadzała, irytowała mnie i zupełnie nie pasuje do całości.
Fanem tego rodzaju filmów kostiumowych na pewno nie jestem, ale ten się oglądało dobrze. Bardzo dobre wizualnie, nieco pompatyczne widowisko ze znakomitą Cate Blanchett. Tylko ten Clive Owen i jego postać psuły mi odbiór filmu jako całość. Szkoda, bo mogło być dużo lepiej.
7,5/10
|
Do góry
|
|
|
|
#2011704 - 31/01/2008 20:32
[Re: th0mas]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2005
|
od jutra nowe odcinki Lost Czyli od jutra można drzeć z sieci? kolo 4 rano powinien sie pojawic
|
Do góry
|
|
|
|
#2012299 - 31/01/2008 23:42
[Re: yaaho]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/09/2005
|
od jutra nowe odcinki Lost Czyli od jutra można drzeć z sieci? kolo 4 rano powinien sie pojawic  A kiedy wlasnie Heroes i Dexter?
|
Do góry
|
|
|
|
#2012469 - 01/02/2008 00:40
[Re: Kylo]
|
addict
Meldunek: 03/02/2005
|
od jutra nowe odcinki Lost Czyli od jutra można drzeć z sieci? kolo 4 rano powinien sie pojawic  A kiedy wlasnie Heroes i Dexter? Dexter pewnie dopiero na jesień wraz z nowym sezonem, ale na 100% będzie. A co do Heroes to zanalazłem info (na tv.com chyba), że mabyc 23kwietnia. Ale to chyba nie jest jakaś pewna data i może zostać przełożone ze względu na przeciągający się strajk scenarzystów.
|
Do góry
|
|
|
|
#2012821 - 01/02/2008 02:02
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
Tak czekam na nowe odcinki Lostów , że nie mogę się doczekać i obym tylko się nie zawiódł. U mnie w tv już w niedzielę puszczają pierwszy odcinek 4 serii, też jestem ciekaw. a w jakiej tv?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|