Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5
Opcje tematu
#5479805 - 30/07/2012 17:51 Re: pytanie do akwarystów [Re: xqwzts]
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/03/2004
Originally Posted By: xqwzts
wpisuj w google 'akwarystyka' i jedziesz grin

Podstawowa kwestia to ile mozesz wydac na akwarium i czy zdajesz sobie sprawe jaki to teraz wydatek tongue

Już poczytałem nieco tongue
Jednak możesz mi przybliżyć owe koszty utrzymania /założenia ....

Myslę ze mogę do 500zl przeznaczyć na zbiornik(60-70l) i wyposażenie .. rybki to sprawy groszowe bo bedą najzwyklejsze neonki itp ..

Do góry
Bonus: Unibet
#5479966 - 30/07/2012 19:05 Re: pytanie do akwarystów [Re: cobra]
xqwzts Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
najwazniejsza sprawa to filtr, jaki wybrac to juz nie pomoge, mam swoj od 2 lat, dziala bez zarzutow tongue

mysle ze 500 moze wystarczyc, jednak utrzymanie akwarium robi sie drozsze i bardziej skomplikowane gdy chcesz w nim miec troche roslinek tongue podloze (ziemia / substrat + zwirek), testery wody rowniez by sie przydaly, chwila nieuwagi i wszystko zarosnie glonami.. grin czasem specjalnie dla roslinek trzeba kupic nowe oswietlenie, bo to z zestawu sie nie nadaje, jest za slabe wink

Do góry
#5481260 - 31/07/2012 18:27 Re: pytanie do akwarystów [Re: raiders_]
hektor Offline
addict

Meldunek: 18/09/2003
Originally Posted By: raiders_

Panowie można jakiegoś sensownego tutka( wielkość zbiornika + cały osprzęt +rośliny ) jak założyć akwarium tongue

noszę się z zamiarem założenia czegoś prostego (dziecko naciska smile ) myślałem o jakiś neonkach itp standardowe rybki .

Co do wielkości zbiornika to chyba max 70l jeśli sens ,ale raczej coś mniejszego .
Mam stare akwarium chyba 30l ale bez pokrywy z czasów gdy miałem 15 lat i próbowałem się bawić w akwaryste ...

Akurat nie tak dawno miałem ten sam problem. Kupowałem synowi akwarium 54 l z profilowaną szybą. Zestaw w konfiguracji akwarium, pokrywa z oświetleniem, filtr, grzałka oraz termometr przyklejany na szybę kupisz za ok. 280 zł. Ja zakupiłem taki zestaw firmy diversa, ale drugi raz chyba dołożył bym ok. 100 zł i kupił osobno akwarium z pokrywą a osobno osprzęt. W zestawie filtr nie jest najwyższej jakości &#8211; musiałem zmienić wkład.
Do tego dokupić można jakieś 2 korzenie ( ok. 10zł ) i skałę ( tu już ceny różne, ja dałem 30 zł ).
Co do roślin i oświetlenia to pewnie się naczytałeś, że zestawy mają słabe światło. Ja jakoś tego nie zauważyłem i przy świetlówce 15W roślinki rosną bez problemów. Cen roślin ci nie podam, bo kupiłem tylko trochę mchu i jeden krzaczek ( nie wiem jak się nazywa ) a resztę dostałem od znajomego. Wciągu 2 miesięcy całkiem nieźle mi się wszystko rozrosło bez specjalnej wiedzy i wspomagania z mojej strony.
Na dnie mam czarny bazalt ( 2 paczki w sumie za ok. 10zł ). Dobrze by było kupić jeszcze jakiś podkład dla roślin. Ja mam JBL Manado ( 5l ok. 35zł ). Roślinki jak pisałem wyżej rosną fajnie, ale podłoże to nieźle pyli i przez miesiąc w akwarium woda była dość mętna ( po 2 miesiącach i przeróbce filtra problemu już nie mam ).
No i najważniejsze czyli obsada. Tu wybierałem razem z synem i padło bojowniki ( 1 samiec + 2 &#8211; 3 samice ), neony innesa ( 8-10szt ) i kiryski panda ( 6 szt ). Wszystko proste w utrzymaniu i do tego efektowne. Cena takiego zestawu rybek to od 70 zł do nawet 140 zł ( takie zauważyłem różnice w szczecińskich sklepach )
Do tego jeszcze na początek odmulacz do ściągania wody ( ok. 15 zł ale może być taż zwykły wężyk ), pokarm, czyścik do szyb, tło ( kupiłem granatowy brystol i sam docinałem &#8211; fototapeta nie wygląda za ładnie ), uzdatnia wody i płyn z bakteriami czyszczącymi.

PS. Nie łudź się &#8211; akwarium jest dla syna ale to ty będziesz musiał o nie dbać crazy

Do góry
#5481368 - 31/07/2012 19:18 Re: pytanie do akwarystów [Re: cobra]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/12/2008
po pierwsze, im wieksze akwarium tym latwiej bedzie o nie dbac
po drugie, profilowana szyba sukcs
po trzecie dbanie o dobrze zalozone akwarium ogranicza sie do karmienia rybek i zalaczania oswietlenia a i to mozna nawet zautomatyzowac

Do góry
Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5

Moderator:  Biszop, rafal08