Witam, od poczatku czerwca pracuje w anglii (jest to moja pierwsza robota w tym kraju, w polsce wczesniej nie pracowalem).
Do polski mam zamiar wrocic we wrzesniu (pierwsza polowa). Mam kilka pytan odnosnie mojego pobytu.
Jedno z podstawowoych - podatki. Od czego to zalezy jaki podatek sie placi ? Moj brat placi w miare normalny ok 150 funtow, za to wspolokator placi ok 300-350 funtow :o. Od znajomego znowu slyszalem, ze on podatku nie placi bo nie zaorbil wiecej niz 5 tys funtow, wiec jak to jest ? Mnie osobiscie najbardziej cieszylby podatek w wersji ostatniej czyli ze placimy dopiero po 5k funtow(bo tyle w 3mce nie zarobie, a nie musialbym pozniej czekac do kwietnia nastepnego roku na rozliczenie). Da sie jakos to samemu zalatwic ?
Bedac przy podatkach- jesli wroce do kraju, a placilem podatek w UK, to rozumiem, ze rozliczam sie w kraju i dostaje PLN bez zadnych podpisow w UK czy cos, tak ?
No i 3cia bardziej lajtowa sprawa;]. Gdzie w UK mozna qpic telefon ? Mam na mysli telefon nowy i raczej cos w formie sklepu(mkoze byc internetrowy), ebay odpada.
to chybva tyle jak narazie
za kazda pomoc bede bardzo wdzieczny
pozdr!