Strona 4 z 4 < 1 2 3 4
Opcje tematu
#2403362 - 08/06/2008 17:16 Re: jak rzucić palenie [Re: konstruktor1]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Originally Posted By: konstruktor1
Odkopalem temat bo po 15 latach palenia doszedlem do wniosku, ze trzeba sprobowac rzucic to kurestwo \:\(

Korzystal ktos z gum albo plastrow nicorrette ? Jak z nabieraniem wagi?

Zadnych tego typu wynalazkow !!!

Kurestwo jest wieksza trucizna od samych fajek, niedosc ,ze zawiera czysta nikotyne ,to jeszcze kupe innych zwiazkow, z ktorych wiele ma "parametry" rakotworcze.
Ze smoly jeszcze sie pluca beda oczyszczac ,poki rzeski nie zdechna ,z chemii w tabletkach zdechna i pluca i nerki.

Jak rzucac ?

Od razu !

Powiedziec sobie "Nie pale !" i przestac palic.

Latwo powiedziec ?

Zrobilem to kiedys, wiec znam z autopsji ,mozna.

Idealnym momentem jest choroba ,nawet zwykle przeziebienie z podraznieniem gardla ,wtedy fajki nie smakuja i mozna to wykorzystac \:\)

Niekoniecznie trzeba przybyc na wadze ,choc w wiekszosci przypadkow tak bedzie.

Nie polecam jednak laczyc momentu rzucenia palenia z rozpoczeciem intensywnych cwiczen fizycznych.
Nalezy tydzien, dwa odczekac i potem powoli przyzwyczajac organizm do zwiekszonego wysilku.
Na poczatek proponuje basen ,powoli ,wrecz rekreacyjnie i powoli zwiekszamy dystans ,tak by po 10-14 dniach przeplywac po kilometrze ,poltora w ciagu 1-2 godzin.
Dolaczamy silke ,rowniez powolutku ,glownie koncentrujac sie na cwiczeniach miesni brzucha.

Nastepna rzecz - odzywianie.

I tu kilka wskazowek.

Pierwsza - jemy bardzo powoli, wrecz rozkoszujac sie kazdym kesem
To jest wazne, poniewaz w ten sposob oszukujemy nieco zoladek ,ten sie z kolei ,stymulowany spokojnie ,nie daje impulsow do osrodka glodu/sytosci w mozgowiu (tak to w skrocie opisalem).

Druga - dosc obfite sniadanie ,jemy oczywiscie wszystko ,zadnego liczenia kalorii.
Obiad bogatokaloryczny ,ale proponuje bez ziemniakow (raczej ryz),kalorie nabijamy miesem i konieczna surowka.
Polecam tez salate (najlepsza lodowa) ,bo bardzo ladnie wypelnia ,a kalorii ma malo.
Kolacja moze byc ,ale bardzo lekka,lepiej by jej nie bylo, mozna przegryzc jakies owoce ,ewentualnie platki z jogurtem.

Czego nie jemy ?
Ziemniakow ,cukru ,soli (!!!)
Ta ostatnia szczegolnie wazna, bo sod zatrzymuje wode w organiznie.

A propos wody to wlasnie bedzie nasz podstawowy napoj ,rano moze byc herbata ,sok ,to samo po obiedzie.
Unikamy kawy ,oprocz piwa nic tak jak kawa nie stymuluje ,by zajarac \:D
Dodatkowo kofeina stymuluje adrenergicznie, przez co czyni nam rzucanie palenia bardziej stresogennym nerwowym.
To samo tyczy sie coli - zakaz !

To chyba tyle.
Ja nie palilem 2 lata ,teraz z powrotem jaram ,ale nie z powodu tego ,ze zmusil mnie nalog ,po prostu lubie sobie spalic fajeczke przy roznych okazjach (a moze tylko to sobie tak tlumacze ? \:D )

Jeszcze jedno.
Ktos pisze o znajomym ,ktory rzucal i dostal zawalu.
Prawda ,sama prawda.

Otoz wielu durniow nie rozumie ,ze stres zwiazany z rzuceniem palenia moze bardziej zaszkodzic niz samo palenie.

Zawsze powtarzam pacjentom, u ktorych stwierdzam EWIDENTNIE szkodliwy wplyw nalogu :

"prosze sprobowac rzucic ,ale nic na sile ,jak sie nie da to ograniczyc ,ale jakby to mialo meczyc i zaklocac zycie ,to lepiej jednego zapalic ,niz wykitowac z powodu stresu zwiazanego z rzucaniem".

A wszystkim ,ktorzy juz musza palic (nie moga rzucic) chcialem jeszcze napisac - strzezcie sie LIGHTOW !

Tak zwane lekkie szlugi zawieraja kombinacje zwiazkow amoniakalnych ,ktore oprocz tego ,ze powoduja plaskonablonkowego raka oskrzeli to jeszcze uzalezniaja palacza (prawie to samo co dodatki zapachowo-smakowe w karmie dla psow i kotow).

Pomyslcie czy to nie jest prawda ,ze lightow wypalacie wiecej niz tzw.normalnych fajek ?

Ja eksperymentowalem na sobie i wyszlo mi ,ze czerwonych marlborasow pale o 5-6 mniej dziennie niz lightow.

Do góry
Bonus: Unibet
#2403667 - 08/06/2008 19:39 Re: jak rzucić palenie [Re: Logan]
Sturmwind Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/05/2007
niewątpliwe jest to smutne ze mając taką szansę - bo 5:0 w secie to napewno jest jakas szansa - oddac seta jak frajer..

Do góry
#2403683 - 08/06/2008 19:49 Re: jak rzucić palenie [Re: Amkwish]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Originally Posted By: amkwish
A wszystkim ,ktorzy juz musza palic (nie moga rzucic) chcialem jeszcze napisac - strzezcie sie LIGHTOW !

Pomyslcie czy to nie jest prawda ,ze lightow wypalacie wiecej niz tzw.normalnych fajek ?

Ja eksperymentowalem na sobie i wyszlo mi ,ze czerwonych marlborasow pale o 5-6 mniej dziennie niz lightow.

Ale czerwone bardziej czuć i, zależy od marki, bardziej walą w banię.

Do góry
#2403697 - 08/06/2008 19:56 Re: jak rzucić palenie [Re: micha$]
shane Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/04/2006
Pytanie do palących:

Dlaczego w ogóle zaczęliście palić? Co według Was jest w tym fajnego?

A jak rzucić? Najlepiej tego gówna po prostu nie tykać \:\)

Do góry
#2403702 - 08/06/2008 19:58 Re: jak rzucić palenie [Re: shane]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Nie pamiętam czemu zacząłem palić bo miałem wtedy 9 lat. Chyba przez starszych kolegów...

Do góry
#2403712 - 08/06/2008 20:00 Re: jak rzucić palenie [Re: shane]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Originally Posted By: shane
Pytanie do palących:

Dlaczego w ogóle zaczęliście palić? Co według Was jest w tym fajnego?

A jak rzucić? Najlepiej tego gówna po prostu nie tykać \:\)

O właśnie, dobre pytanie

Ja w swoim życiu zapaliłem JEDNEGO papierosa w wieku 8-9 lat \:D Ale po dwóch machach wyrzuciłem to chu.jostwo. Tak mi zbrzydło, że od tamtego czasu już ani razu nie spróbowałem. I jestem szczęśliwy Wkurza mnie tylko, jak jestem w towarzystwie, gdzie wszyscy palą. A najbardziej nienawidzę smrodu ubrań po imprezie, gdzie sporo osób pali :/

Do góry
#2403718 - 08/06/2008 20:05 Re: jak rzucić palenie [Re: Szewa]
shane Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/04/2006
Ja chyba też kiedyś spróbowałem, za gówniarza na jakimś obozie w Czechach. Ale, że w tym nie było nic fajnego to odpuściłem. Szkoda kasy, bo jak patrzę ile mój ojciec na to wydaje, że aż komentować mi się nie chce.

Podobnie jak Szewa nie palę, jestem z tego na maxa zadowolony.

Ubrania po imprezie to pół biedy, bo i tak na drugi dzień jak zwlekę swoje zwłoki z łóżka to wszystko wrzucam do pralki. Mnie natomiast wręcz r o z p i e r d a l a takie gadanie jak "Nie, nie ja nie palę. Tylko na imprezach" -> \:D

Nie rozumiem tego. Po co na imprezach? Dla lansu? Bo peta większa? Naprawdę nie rozumiem.

Do góry
#2403791 - 08/06/2008 20:55 Re: jak rzucić palenie [Re: shane]
Rancorn Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 09/02/2006
Originally Posted By: shane
Ja chyba też kiedyś spróbowałem, za gówniarza na jakimś obozie w Czechach. Ale, że w tym nie było nic fajnego to odpuściłem. Szkoda kasy, bo jak patrzę ile mój ojciec na to wydaje, że aż komentować mi się nie chce.

Podobnie jak Szewa nie palę, jestem z tego na maxa zadowolony.

Ubrania po imprezie to pół biedy, bo i tak na drugi dzień jak zwlekę swoje zwłoki z łóżka to wszystko wrzucam do pralki. Mnie natomiast wręcz r o z p i e r d a l a takie gadanie jak "Nie, nie ja nie palę. Tylko na imprezach" -> \:D

Nie rozumiem tego. Po co na imprezach? Dla lansu? Bo peta większa? Naprawdę nie rozumiem.

no nie wiem może niektórzy dla lansu ale większość ludzi jak pije sobie piwko (a to się często robi na imprezie) lubi sobie zapalić papierosa. \:\)

Do góry
#2403798 - 08/06/2008 21:00 Re: jak rzucić palenie [Re: shane]
Izajasza53 Offline
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3

Meldunek: 11/07/2005
Ja w sumie jak w domu siedzię przed kompem ogółem lenie się to mogę nie palić cały dzień (no może z jednego \:D ), ale jak jestem gdzieś coś się dzieje np. w pracy, prowadze samochód, impreza, piję to chce mi się jarać. Jeszcze często na sen dużo fajek z 4-6 wypalałem jak w dzień nie paliłem dużo, a teraz w dzień dużo palę a mniej na sen.
A potem z rana nie jest przyjemnie bo jak prawie po przepiciu -> suszy.
Od dzieciństwa mam jakieś uczulenie na pelenie bierne, w domu palili a jak prowadze auto i ktoś pali w środku to muszę zapalić, bo gorzej mi się jedzie.
W życiu miałem parę razy głupie zakłady tylko na honor że przez tydzień nie będzie się palić. To wtedy nie paliłem, ale jak minął to znowu. :green:
Ogółem kiedyś może rzucę. W sumie przydało by mi się chociaż ograniczyć tak z 2-3paczki na tydzień a nie 7 na 7.
Palę LD czerwone, walety itp. głównie patrzę na moc wtedy czuję że palę.

Do góry
#2403828 - 08/06/2008 21:13 Re: jak rzucić palenie [Re: Rancorn]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Originally Posted By: Rancorn

no nie wiem może niektórzy dla lansu ale większość ludzi jak pije sobie piwko (a to się często robi na imprezie) lubi sobie zapalić papierosa. \:\)

Alkohol "lubi" dym ,a juz browar najbardziej powoduje ,ze chce sie zapalic.

Kawa ma to samo.

Skoro juz mowa o rzeczach "wymuszajacych" palenie to oczywiscie palimy po posilkach ,praktycznie obowiazkowo.

I kazdy ,kto przymierza sie do rzucenia palenia powinien pocwiczyc silna wole wlasnie po jedzeniu i wtedy nie palic.

A skoro bylo wspomniane o imprezach ,to w czasie gdy nie palilem nigdy nie mialem kaca ,a zdarzalo mi sie sporo wypic ,takze kompletnie nie rozumiem ,dlaczego ludzie pala tylko na imprezach.
Po to by sie na drugi dzien gorzej czuc ? \:\)

Do góry
#2403877 - 08/06/2008 21:58 Re: jak rzucić palenie [Re: Amkwish]
Rancorn Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 09/02/2006
Originally Posted By: Rancorn

Alkohol "lubi" dym ,a juz browar najbardziej powoduje ,ze chce sie zapalic.

Kawa ma to samo.

Skoro juz mowa o rzeczach "wymuszajacych" palenie to oczywiscie palimy po posilkach ,praktycznie obowiazkowo.

I kazdy ,kto przymierza sie do rzucenia palenia powinien pocwiczyc silna wole wlasnie po jedzeniu i wtedy nie palic.

A skoro bylo wspomniane o imprezach ,to w czasie gdy nie palilem nigdy nie mialem kaca ,a zdarzalo mi sie sporo wypic ,takze kompletnie nie rozumiem ,dlaczego ludzie pala tylko na imprezach.
Po to by sie na drugi dzien gorzej czuc ? \:\)

Żaden Polak po jedzeniu nie zapomni o paleniu

Do góry
#2403884 - 08/06/2008 22:02 Re: jak rzucić palenie [Re: Rancorn]
zaper Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/04/2005
Ja właśnie rzuciłem palenie 2 tygodnie temu. Jak to zrobiłem ?
Mialem ostra anginę ropna i przez kilka dni w ogóle nie moglem sie zaciągnąć nawet papierosem. Później już tylko silna wola i od tego czasu nie pale \:\)

Do góry
#2621347 - 27/09/2008 07:38 Re: jak rzucić palenie [Re: Amkwish]
konstruktor1 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/08/2004
Originally Posted By: konstruktor1
Odkopalem temat bo po 15 latach palenia doszedlem do wniosku, ze trzeba sprobowac rzucic to kurestwo \:\(

Korzystal ktos z gum albo plastrow nicorrette ? Jak z nabieraniem wagi?

Zadnych tego typu wynalazkow !!!

Kurestwo jest wieksza trucizna od samych fajek, niedosc ,ze zawiera czysta nikotyne ,to jeszcze kupe innych zwiazkow, z ktorych wiele ma "parametry" rakotworcze.
Ze smoly jeszcze sie pluca beda oczyszczac ,poki rzeski nie zdechna ,z chemii w tabletkach zdechna i pluca i nerki.

Jak rzucac ?

Od razu !

Powiedziec sobie "Nie pale !" i przestac palic.

Latwo powiedziec ?

Zrobilem to kiedys, wiec znam z autopsji ,mozna.

Idealnym momentem jest choroba ,nawet zwykle przeziebienie z podraznieniem gardla ,wtedy fajki nie smakuja i mozna to wykorzystac \:\)

Niekoniecznie trzeba przybyc na wadze ,choc w wiekszosci przypadkow tak bedzie.

Nie polecam jednak laczyc momentu rzucenia palenia z rozpoczeciem intensywnych cwiczen fizycznych.
Nalezy tydzien, dwa odczekac i potem powoli przyzwyczajac organizm do zwiekszonego wysilku.
Na poczatek proponuje basen ,powoli ,wrecz rekreacyjnie i powoli zwiekszamy dystans ,tak by po 10-14 dniach przeplywac po kilometrze ,poltora w ciagu 1-2 godzin.
Dolaczamy silke ,rowniez powolutku ,glownie koncentrujac sie na cwiczeniach miesni brzucha.

Nastepna rzecz - odzywianie.

I tu kilka wskazowek.

Pierwsza - jemy bardzo powoli, wrecz rozkoszujac sie kazdym kesem
To jest wazne, poniewaz w ten sposob oszukujemy nieco zoladek ,ten sie z kolei ,stymulowany spokojnie ,nie daje impulsow do osrodka glodu/sytosci w mozgowiu (tak to w skrocie opisalem).

Druga - dosc obfite sniadanie ,jemy oczywiscie wszystko ,zadnego liczenia kalorii.
Obiad bogatokaloryczny ,ale proponuje bez ziemniakow (raczej ryz),kalorie nabijamy miesem i konieczna surowka.
Polecam tez salate (najlepsza lodowa) ,bo bardzo ladnie wypelnia ,a kalorii ma malo.
Kolacja moze byc ,ale bardzo lekka,lepiej by jej nie bylo, mozna przegryzc jakies owoce ,ewentualnie platki z jogurtem.

Czego nie jemy ?
Ziemniakow ,cukru ,soli (!!!)
Ta ostatnia szczegolnie wazna, bo sod zatrzymuje wode w organiznie.

A propos wody to wlasnie bedzie nasz podstawowy napoj ,rano moze byc herbata ,sok ,to samo po obiedzie.
Unikamy kawy ,oprocz piwa nic tak jak kawa nie stymuluje ,by zajarac \:D
Dodatkowo kofeina stymuluje adrenergicznie, przez co czyni nam rzucanie palenia bardziej stresogennym nerwowym.
To samo tyczy sie coli - zakaz !

To chyba tyle.
Ja nie palilem 2 lata ,teraz z powrotem jaram ,ale nie z powodu tego ,ze zmusil mnie nalog ,po prostu lubie sobie spalic fajeczke przy roznych okazjach (a moze tylko to sobie tak tlumacze ? \:D )

Jeszcze jedno.
Ktos pisze o znajomym ,ktory rzucal i dostal zawalu.
Prawda ,sama prawda.

Otoz wielu durniow nie rozumie ,ze stres zwiazany z rzuceniem palenia moze bardziej zaszkodzic niz samo palenie.

Zawsze powtarzam pacjentom, u ktorych stwierdzam EWIDENTNIE szkodliwy wplyw nalogu :

"prosze sprobowac rzucic ,ale nic na sile ,jak sie nie da to ograniczyc ,ale jakby to mialo meczyc i zaklocac zycie ,to lepiej jednego zapalic ,niz wykitowac z powodu stresu zwiazanego z rzucaniem".

Tak zwane lekkie szlugi zawieraja kombinacje zwiazkow amoniakalnych ,ktore oprocz tego ,ze powoduja plaskonablonkowego raka oskrzeli to jeszcze uzalezniaja palacza (prawie to samo co dodatki zapachowo-smakowe w karmie dla psow i kotow).

Chcialem Ci amkwish bardzo serdecznie podziekowac za cytowany post !!!

Przeczytalem go sobie wiele razy i rzeczywiscie 3 tygodnie temu kiedy przyszedl czas to sila woli bez zadnych wspomagaczy zmusilem sie do tego zeby przestac palic. W kwietniu wymieklem ale tym razem powiedzialem sobie, ze musze przynajmniej sprobowac. Minely 3 tygodnie od czasu kiedy ostatni raz zajaralem i wciaz jest cholernie ciezko ale probuje jak moge. Chyba dlatego o tym pisze, zeby sobie dac kopa bo cos mam dzis dzien kiedy mnie ciagnie. W kazdym razie po 3 tygodniach mimo, ze przytylem 3 kilo zaczynam czuc, ze naprawde warto nie palic bo zaczynam sie czuc duzo lepiej.

Do góry
#2622776 - 28/09/2008 02:45 Re: jak rzucić palenie [Re: konstruktor1]
xqwzts Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
tak trzymaj, powodzenia
\:\)

Do góry
#2622946 - 28/09/2008 03:24 Re: jak rzucić palenie [Re: xqwzts]
Sergiusz Offline
veteran

Meldunek: 31/03/2005

Przeczytaj książkę Allena Carra. Facet palil 30 lat w pewnym momencie i 100 papierosów dziennie i odkryl pewien sposób na rzucenie palenia, i o tym wlasnie traktuje jego ksiazka. Książeczka ma 40 stron takze jesli bardzo chcesz rzucić palenie to przeczytasz ją w jeden-dwa dni. Bardzo mądrze prawi. Naprawdę odechciewa się palić to gówno. Nie zaszkodzi spróbować, nic Cię to nie kosztuje. Książkę mozesz ściągnąć z netu. Tytul - "Łatwy sposób na rzucenie papierosów", czy jakoś tak. Polecam.

Do góry
Strona 4 z 4 < 1 2 3 4

Moderator:  Biszop, rafal08