#1241437 - 22/05/2007 05:53
Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy
[Re: Llama]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Bzyku, bo koło stoczni mamy motocross, nie wiedziałeś?  jedzie się czadowo, jeszcze dorzuć slalom z tramwajami  normalnie droga 3 świata  Biszop, każdy sobie zdaje sprawę, że piesi muszą respektować przepisy. Rowerzystów wpadających pod koła faktycznie za jaja powinno się wieszać, to są prawdziwi debile i na takich nawet gaz można docisnąć. Jednak na drodze, czynnikiem decydującym jest kierowca, doskonale o tym wiesz, i magiczne 50 km/h po mieście robi wielką różnicę. Pomijajac fakt ze w Polsce jedyna obowiazujaca zasada powinien byc brak jakiegokolwiek zaufania to ja nigdzie nie napisalem ze 50tka jest zla czy cos w tym stylu:) Inna sprawa ze to martwy przepis i na to nie mamy wplywu, za to jesli z czasem zacznie sie zmieniac stan i jakosc naszych drog to gwarantuje Ci ze 70 czy nawet 80 bedzie duzo bardziej bezpieczne niz terazniejsze 50. Bzyku pisal cos o taksowkarzach, jako ze raczej sporo jezdzilem wiec mam o nich tylko jedno zdanie, zwykle uliczne smiecie:] Oczywiscie nie wszyscy i nie jako ludzie ale jako kierowcy to najgorsza plaga przynajmniej w Poznaniu. Wracalem ostatnio taksowka do domu, koles wjezdza z podporzadkowanej na glowna, nawet nie popatrzyl w lewo tylko smyk wskoczyl, ktos akurat jechal i go otrabil dosc soczyscie, wiec ow sie zatrzymal i przez okno zwyzywal goscia ktory jechal jak najbardziej poprawnie, gdy cos tylko wspomnialem ze to on zawinil to o malo nie spalil lusterka bazyliszkowym wzrokiem;-)
|
Do góry
|
|
|
|
#1241461 - 22/05/2007 06:08
[Re: Biszop]
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
Rozumiem, że morda w kubeł i jak uda mi się zaliczyć 100 tys. km w jednym kawałku to będę coś mógł tu napisać?  No bez jaj ... Narazie mam dość wrażeń uczestnicząc w jeździe, nigdzie też nie napisałem że pieszy ma nie myśleć, za to kierowca musi myśleć niejako podwójnie ... Piszesz Biszop, że jesteśmy niewyedukowanym moto-społeczeństwem a z drugiej strony zarzucasz mi "propagowanie" bezpiecznej jazdy i myślenia na drodze. Serio, boję się co może być później na drogach, skoro już na wstępie dostaję zjebki  pzdr))
|
Do góry
|
|
|
|
#1241481 - 22/05/2007 06:23
[Re: rafal08]
|
Zbanowany
Meldunek: 01/03/2005
|
panowie, jak już wyczerpaliśmy temat  jak wygląda w dużych miastach centrum w szczycie i poza nim? bo szczecin non stop w korkach. U Nas też zakorkowane.Na szczęście jest sporo chodników Od 11-17 makabra. A tak to da sie jeżdzić dość sprawnie
|
Do góry
|
|
|
|
#1241637 - 22/05/2007 14:44
[Re: [T]-error]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
-error]Rozumiem, że morda w kubeł i jak uda mi się zaliczyć 100 tys. km w jednym kawałku to będę coś mógł tu napisać?  No bez jaj ... Narazie mam dość wrażeń uczestnicząc w jeździe, nigdzie też nie napisałem że pieszy ma nie myśleć, za to kierowca musi myśleć niejako podwójnie ... Piszesz Biszop, że jesteśmy niewyedukowanym moto-społeczeństwem a z drugiej strony zarzucasz mi "propagowanie" bezpiecznej jazdy i myślenia na drodze. Serio, boję się co może być później na drogach, skoro już na wstępie dostaję zjebki  pzdr)) Najlepszy sposob jak brakuje argumentow, wypiac sie i obrazic  Jak bede chcial napisac zebys schowal "morde w kubel" do dokladnie takich slow uzyje, a jak do tej pory stwierdzilem ze piszesz o sprawach o ktorych nie masz zbyt duzego pojecia, bo pojezdzic, a pojezdzic to jest spora roznica. Dobrze ze propagujesz bezpieczna jazde i tu nie mam watpliwosci ale wiesz jak to jest, oceniasz pewne sytuacje drogowe ktorych nie przezyles, ot i tyle.
|
Do góry
|
|
|
|
#1241644 - 22/05/2007 15:13
[Re: [T]-error]
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
http://www.policja.pl/portal/pol/1/1541/Co prawda 2005 rok, ale to niema akurat większego znaczenia ... Ciekawe statystyki, warto chociaż zerknąć: Przyczyny wypadków: z winy kierowcy 39 730 z winy pieszego 7 119 Zabici: z winy kierowcy 4 239 z winy pieszego 979 Wypadki z winy kierującego W 2005 roku większość wypadków spowodowali kierujący pojazdami, byli oni sprawcami 39 730 wypadków (co stanowi 82,6% ogółu), w wyniku tych zdarzeń śmierć poniosło 4 239 osób, a 53 429 zostało rannych. Głównymi przyczynami wypadków było: • niedostosowanie prędkości do warunków ruchu (11 419 wypadków), • nieprzestrzeganie pierwszeństwa przejazdu (9 511 wypadków), • nieprawidłowe wykonywanie takich manewrów jak: wyprzedzanie, omijanie, wymijanie (4 487 wypadków). --------------------------------------- Wypadki z winy pieszego. Kolejną grupą sprawców wypadków drogowych są piesi. W 2005 roku spowodowali oni 7 119 zdarzeń (14,8% ogółu wypadków), w wyniku których śmierć poniosło 979 (osób 17,9% ogółu zabitych), a rany odniosły 6 363 osoby (10,4% ogółu rannych). Najczęstszą przyczyną było: • nieostrożne wejście na jezdnię – 3 883 wypadki, (tj. 54,6% wszystkich zdarzeń spowodowanych przez pieszych), • nieprawidłowe przekraczanie jezdni - 900 wypadków, • przekraczanie jezdni w miejscu niedozwolonym – 627 wypadków.
|
Do góry
|
|
|
|
#1241699 - 22/05/2007 16:31
[Re: hynek]
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Prosze bardzo: wpisujesz pesel, imie nazwisko, w praktyce po 2tyg. powinienes miec. https://cpdpub.pwpw.pl/apps/PJ.aspx
|
Do góry
|
|
|
|
|
|